„Radní udělení souhlasného stanoviska schválili,“ informoval v pondělí 9. září Jan Denemark Nováček z kanceláře hejtmanky.

Turistická oblast Mělnicko – Kokořínsko je novou organizací; vznikla teprve letos se záměrem podporovat turismus v oblasti kolem soutoku Labe s Vltavou a v severní části kraje – tedy na Kokořínsku, Liběchovsku a Cecemínsku. Funguje jako spolek, jehož předsedkyně Galina Čermáková zdůraznila, že cílem je přispět k využití velkého turistického potenciálu této oblasti – velmi populární už dnes – a hlavně usilovat o zavedení režimu udržitelného cestovního ruchu.

Zakladateli jsou město Mělník, Mělnické kulturní centrum, obec Lhotka, Místní akční skupina Vyhlídky, Pivovar Lobeč a Camp Mělník. Se začleněním zatím vyslovilo souhlas 38 měst s obcí; hlásit se však mohou i další.

Ilustrační foto.
Lepší třídění odpadů mají podpořit tři miliony

„Je to další krok k podpoře a rozvoji cestovního ruchu v regionu,“ vítá vznik nového destinačního managementu krajský radní pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler (ANO). „Tato oblast patří mezi vyhledávané cíle – a koncepční a koordinované kroky mohou velmi vylepšit podmínky turistů i místních obyvatel. I proto jsme k žádosti vydali kladné stanovisko,“ konstatoval.

Region, na který se nový spolek zaměřuje, se může pochlubit zvláště přírodními atraktivitami včetně pískovcových měst, ale také množstvím památek historických, technických, církevních i bohatstvím památek lidového stavitelství. Lákadly jsou mimo jiné hustá síť turistických stezek či cyklostezek, stejně jako vodní cesty. A leckoho může oslovit i to, že jde o tradiční vinařskou oblast.

Působnost Turistické oblasti Mělnicko – Kokořínsko

- Města: Mělník, Liběchov

- Obce: Býkev, Cítov, Dobřeň, Dolní Beřkovice, Dřísy, Hořín, Hlavenec, Kly, Lhota, Lužec nad Vltavou, Malý Újezd, Nedomice, Obříství, Sudovo Hlavno, Tišice, Všetaty, Hostín, Kadlín, Kanina, Kokořín, Lhotka, Liblice, Lobeč, Mělnické Vtelno, Nebužely, Nosálov, Řepín, Stránka, Střemy, Velký Borek, Vysoká, Dolní Zimoř, Liběchov, Medonosy, Tupadly, Vidim, Želízy

Zdroj: MAS Vyhlídky

Letní dětský tábor. Ilustrační foto.
Tábory roku 2019: přibylo průjmů i uložených pokut
Zdravotnická záchranná služba. Ilustrační foto.
Maléry při práci, sportu, nehodách i v opilosti. Tak vidí prázdniny záchranáři