Expozice upozorňuje na vzácné a jinde ve světě se nevyskytující živočichy a rostliny. Zároveň seznámí návštěvníky s roubenou architekturou a skalními útvary, které v přírodě umí vytvořit jen pískovec.

Krajina Mělnicka ukrývá jedinečné přírodní bohatství, ať již jsou to polabské orchidejové louky či stráně s koniklecem lučním nebo hlaváčkem jarním. Kokořínská pískovcová oblast je krajinou hlubokých a tajemných dolů, ve kterých se skrývá řada vzácných druhů rostlin či živočichů. Toto místo bylo v minulosti osídleno v souladu s přírodou. I dnes je možné obdivovat klasické roubené stavby či příbytky vybudované ve skalách.

Kokořín. Ilustrační foto.
Do muzea jedině s rouškou. Hrady a zámky se na opatření teprve chystají

Autorkou výstavy je přírodovědkyně muzea Marcela Holubová a informace z výstavy mohou lákat k výpravám do místní přírody a k objevování jejich půvabů. „Harmonogram výstav nám trochu narušil koronavirus, tak jsme chtěli připravit výstavu, která návštěvníky potěší. Částečně jsme použili exponáty z minulé výstavy, která se týkala chráněné krajinné oblasti a z depozitáře byly použity trvalé preparáty. Součástí jsou i ukázky pískovce, se kterými je možné se setkat na Kokořínsku. Nejvzácnější exponát je dominanta výstavy vlk. V roce 2014 se poprvé objevil na Kokořínsku a byl zaznamenán ve fotopastech, nebyl tady u nás sto let. Je tady jedna stálá smečka a občas se někde objeví i jednotlivci migrující z jiných oblastí. Smečka má okolo 6 až 8 vlků a tvoří ji rodičovský pár a jejich mláďata. Vlčata zůstávají u smečky maximálně rok a pak si hledají vlastní teritorium,“ upřesňuje Marcela Holubová.

Další dominantou výstavy je dřevěný model roubenky, která byla pro výstavu vyrobena. „Je to moc zajímavá výstava. Kokořínsko znám jen z televize a nebyl jsem nikdy ani v tomto krásném historickém městě Mělník. Tak jsem si sem udělal výlet a zároveň navštívil výstavu,“ říká Tomáš Dejmek z Kladenska. Výstava potrvá do 21. června.

Ve vstupních prostorách muzea přivítá návštěvníky další výstava. Výstava fotografií Bavorská muzea v přírodě je dílem mělnických muzejnic Miroslavy Havlíčkové, ředitelky muzea a muzejní pedagožky Jitky Králové z cest za poznáváním lidové architektury, umění a každodenního života v sousední zemi.

Také letos by měl pokračovat projekt „Adoptuj mělnický strom“, který město vloni zahájilo ve spolupráci se spolkem P.U.N.K. (park-ulice-náměstí-krajina).
Zájemci mohou adoptovat stromy na Mělníce