Současná propagace tuzemského cestovního ruchu má mnoho podob. Jednou z mnoha je i aktuální akce Ochutnejte Českou republiku, kterou provází i udělování certifikátů Czech Specials pro restaurace, jež splňují přísná kritéria.

Mezi prvními dvaceti držiteli tohoto dokumentu je i Konferenční centrum Akademie věd České republiky – Zámek Liblice. „Tento projekt je založen na podpoře tradičních českých pokrmů a specialit. Myšlenka Czech Specials je zdánlivě jednoduchá – podpořit cestovní ruch prostřednictvím gastronomie a přiblížit kulinářské bohatsví, které zcela jistě máme,“ vysvětluje generální sekretář Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

Asociace do tohoto projektu vstoupila udělováním certifikátů Czech Specials, a tak se v restauracích po celé republice objevují první certifikovaná zařízení, kde je možné polozapomenuté krajové speciality ochutnat.

První Certifikáty Czech Specials slavnostně předal prezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka koncem července. Převzala ho také ředitelka Konferenčního centra Akademie věd– Zámek Liblice Ivaně Hampejsové. Ta ale při předávání nebyla sama.

Podobný certifikát převzal i Petr Zach majitel východočeské restaurace U Bulánka a šéfkuchař pražského Café Imperial Zdeněk Polhreich, jehož znají televizní diváci z pořadu Ano, šéfe.

Milovníci dobrého jídla a příjemného posezení mohou při svých cestách navštívit už celkem dvacet restaurací v jednotlivých regionech České republiky, kde se se značkou Czech Specials setkají. Dalších dvacet gastronomických zařízení na certifikaci teprve čeká.

PETR SKÁCEL