Mělničtí radní odvolali ředitele Masarykova kulturního domu Radima Vajchra.

Příčinou jsou podle starosty Ctirada Mikeše jeho manažerská pochybení před skoro dvěma lety, na které teď město doplácí. Vajchr to ale odmítá. Kauzu bude asi řešit soud.

Městští radní se na své poslední schůzi shodli na odvolání Radima Vachra z pozice ředitele kulturního domu většinou hlasů.

„Šlo o pochybení při zadání zakázky na zádlažbu před kulturním domem v roce 2009, jehož následkem je poškození majetku města za desítky tisíc korun. Nebyly respektovány podmínky památkářů, kteří stanovili rozsah a typ dlažby. A hned po dokončení prací byla dlažba poškozena, město ji tak musí nechat předělat, už s mnohem vyššími náklady,“ vysvětlil Mikeš.

Ředitel Vajchr byl tehdy podle starosty radními zmocněn stavbu objednat, zajistit i převzít.

Ten ale závěry radních zamítá. „Jde o problém z doby před vinobraním roku 2009, kdy byly kompetence a pravomoci v rámci pořádání slavností skutečně na mně - jako na tehdejším šéfovi vinobraní. Pak je ale podle zákona o obcích mělo převzít město,“ uvedl včera pro Deník Radim Vajchr. „Byl jsem pověřen zajistit bezpečnost návštěvníků slavností, což jsem také udělal,“ doplnil.

Vajchra překvapilo razantní řešení radních, které přišlo skoro po dvou letech. „Mělo se to řešit hned, teď podle mě nejde o věcnou stránku věci, ale o osobní pomstu,“ poznamenal s tichým odkazem na loňské ostré spory na místní politické scéně.

Protože podle něho ze strany města došlo k porušení zákonných podmínek, bude hledat řešení sporu soudní cestou.

Od začátku března je podle starosty Mikeše vedením Masarykova kulturního domu pověřena tamní pracovnice Helena Kymplová.

Záhy město vypíše výběrové řízení na nového šéfa zařízení. Pro Radima Vajchra bude posledním dnem v pozici ředitele pondělí 28. února. Pak by se podle zákona měl stát řadových zaměstnancem. A také se jím stane. „Zůstávám,“ potvrdilDeníku, „blíží se zahájení rekonstrukce kulturního domu, která je mou myšlenkou a mým dítětem, neodejdu od rozdělané práce.“