Registr veřejných smluv, který by mě začít fungovat nejpozději na začátku příštího roku, zvedne podle starostů obcí na Mělnicku opět administrativu na radnicích.

Mělník na svých webových stránkách už dnes zveřejňuje všechny smlouvy o zakázkách přesahujících milion korun. „Domnívali jsme se, že je to ta mezní hranice, ale do registru by se měly vkládat všechny smluvní závazky včetně objednávek," uvedl starosta města Ctirad Mikeš, který registr neodsuzuje. Vidí v něm ale jednu, a to zásadní vadu: „Stoupne výrazně administrativní náročnost, protože těchto operací jsou ve městě stovky. Minimálně jednou denně se tak bude muset nějaký smluvní závazek do registru vkládat," doplňuje starosta s obavou, že by zavedení registru mohlo vést k nárůstu pracovních sil na radnici.

Podobně se na novinku dívá i starosta Malého Újezdu Jaroslav Peleška.

„Z počátku jsem zavedení registru podporoval, protože si myslím, že by se některé úřady, jako jsou například ministerstva a kraje, měly chovat transparentněji. Na obce je ale poslední dobou přehazováno stále více povinností, administrativa narůstá a další zaměstnance si dovolit nemůžeme," konstatoval starosta vesnice a dodal, že kvůli náročné administrativě na malých obcích nezbývá tolik času na jejich rozvoj a péči o občany.

Starostka Obříství Jitka Zimová by na radnici také vítala spíše zjednodušení, než zavádění dalších náročných novinek. „Pokud ale bude registr dobře připraven, nemusela by to být špatná věc," doplnila.

V registru smluv na internetu by se nově měly zveřejňovat všechny smlouvy, které se týkají veřejných výdajů.