Děvčátko Anetka se narodilo ve středu 21. listopadu přesně osmnáct minut po osmnácté hodině. Rodiče Josefa a Miroslavu Helclovy z Vrbna u Mělníka mile překvapilo, jak spěchala na svět. S císařským řezem, stanoveným předem kvůli obrácené poloze dítěte v děloze, totiž lékaři počítali až ve čtvrtek. Anetka tak v době, kdy se čekalo na tisící letošní miminko, předstihla několik dětí.

Podle primářky gynekologicko - porodnického oddělení mělnické nemocnice Márie Procházkové začal porod už o den dříve a bylo nezbytné provést sekci hned.

Tatínek Josef se ve středu po setmění právě vrátil z návštěvy v nemocnici domů s vírou, že Miroslavu čeká pohodová noc. „Sotva jsem ale za sebou zavřel dveře, už mi volali, že za dvacet minut rodíme. Naštěstí bydlíme blízko a stihl jsem to," řekl Josef Helcl na včerejší malé slavnosti k narození tisícího letošního miminka.

Tisíc dětí se narodilo v mělnické porodnici naposledy v roce 1979. Pak už porodnost klesala. Až v posledních letech začala zase stoupat. Podle primářky gynekologicko - porodnického oddělení Márie Procházkové je v mělnické nemocnici už od letošního července sto porodů měsíčně. „Do konce roku čekáme nejméně jedenáct set dětí," doplnila primářka.

Mezi tisícem letošních dětí bylo 504 děvčátek a 496 chlapečků. A také deset párů dvojčat.

Mělnická porodnice má dobré jméno, její spádová oblast je stále větší. Asi polovina maminek, které tam přivádějí děti na svět, pochází z jiných regionů, zejména z Roudnicka, Neratovicka, Brandýska nebo z hlavního města.

Nemocnice vyhlášená zejména díky rodinnému prostředí a osobnímu přístupu personálu k rodičkám. „Rozhodují byla právě změna přístupu a snaha vyjít maminkám vstříc," poznamenala primářka Procházková. Právě s jejím příchodem před dvěma lety vítané změny nastaly.

Podle mluvčí nemocnice Lucie Zikmundové lékaři mělnické porodnice používají moderní metody porodu, v nabídce mají několik různých druhů tišení bolesti při porodu. „Lékaři z neonatologie vyšetřují všem novorozencům ledviny a sluch," připomněla a doplnila, že samozřejmostí jsou i další nadstandardní služby, mezi které patří i kurzy nebo laktační poradna. Nemocnice se nebrání ani alternativním metodám porodu, nesmějí však ohrozit matku a dítě.

Příběh manželů Helclových, jejichž dcera Anetka je tisícím letošním miminkem narozeným v Mělníku najdete na: https://melnicky.denik.cz/zpravy_region/tisici-anetka-spechala-na-svet-o-den-drive-20121127.html