U kralupských základních škol, kam stále častěji vozí rodiče své děti auty, scházejí parkovací místa. Většina škol se přitom nachází u frekventovaných silnic, kde může snadno dojít ke kolizi.

Kralupská radnice proto na letošní rok plánuje, že se zaměří na rozšíření parkovacích míst u mikovické základní školy v ulici 28. října. Právě ta podle místostarosty města Libora Lesáka stojí na jednom z nejrizikovějších míst, na průtahu městem.

„V okolí škol je to kolem osmé hodiny ranní doslova přecpané auty. Zastaví tam učitelé, a pak ještě rodiče, kteří přivážejí děti do školy. Máme obavu, aby se někomu něco nestalo," konstatoval Libor Lesák.

U mikovické školy je naštěstí dost široký chodník, jehož část po přestavbě poslouží k parkování. „Po úpravě chodníku, který bude zúžen, vznikne pět parkovacích míst pro učitele a čtyři místa pro zastavení a vyložení dětí. Na stavbu bychom rádi získali dotaci z programu na zvýšení bezpečnosti, do kterého podle nás projekt ideálně zapadá," připomněl kralupský místostarosta.

Stavební úpravy v ulici 28. října, k nimž by mohlo dojít o letošních letních prázdninách, mají stát bezmála tři a půl milionu korun. Součástí projektu bude i nové veřejné osvětlení.

Další místa k zaparkování by do budoucna měla vzniknout také u ostatních kralupských základních škol, především u Generála Klapálka a Václava Havla. „V Revoluční ulici, kde stojí Havlova škola, připravujeme projekt na rozšíření parkovacích míst, která chceme protáhnout až ke škole," doplnil Libor Lesák.