Městská část Rousovice se zbavila dlouholeté kamionové dopravy a teď od města dostává nový kabát. Z rozpočtu bylo původně vyčleněno 1,9 milionu korun na rekonstrukci veřejného osvětlení. Ulice ale dostanou i nové chodníky.

Energetici před několika dny zahájili kompletní rekonstrukci veškerých elektrických sítí nejen v Rousovicích, ale pokračovat budou i na Mladoboleslavské ulici. Pokládají nadzemní kabelové vedení do země a odstraňují betonové sloupy. Vedení města proto rozhodlo, že využije jejich stavební práce i k vlastním rekonstrukcím. Z rozpočtu tak uvolnilo další peníze. Obyvatelé Rousovic i na Mladoboleslavské tak budou mít nové veřejné osvětlení i chodníky. „K tomuto účelu máme nově připraveno celkem 3,2 milionu korun," potvrdil první místostarosta Mělníka Milan Schweigstill s tím, že kabely se ukládají do země a v ulicích musí být vyměněny všechny lampy a stožáry. „Nové veřejné osvětlení by mělo být hotové v letních měsících letošního roku," řekl Schweigstill.

Čtěte také: Lávka v Lužci? Obec čeká, zda získá dotaci

V plánu pro letošní rok je i osvětlení za 370 tisíc korun v Chloumecké a Žitné ulici a osvětlení přechodů pro chodce v ulicích Krombholcova a Fibichova za 170 tisíc. Město také osadí regulátory napětí, aby ušetřilo za energii.

V návaznosti na porušení původních chodníků vedení města rozhodlo i o jejich úpravě. „Energetici musí dát chodníky do původního stavu, ale my jsme se rozhodli tuto situaci využít a chceme chodníky udělat nové. Dáme nové obrubníky a upravíme nájezdy, aby to trochu vypadalo," vysvětlil místostarosta a dodal, že za ty roky, kdy Rousovice ničila projíždějící kamionová doprava, si hezčí okolí zaslouží městská čtvrť zaslouží.

Nový asfalt dostane i Fügnerova ulice od křižovatky s ulicí Smetanova směrem k místnímu domovu důchodců. Už v květnu tak bude oblast uzavřena. „Zjistili jsme, že ale v místě mají problém plynaři, kteří musí potrubí opravit a stejně tak vodárny, kterému musí zrekonstruovat vodovodní šachty," přidal Schweigstill. Teprve po plynařích a vodárnách může nastoupit město se svými pracemi. „Až někdy v červenci bychom tak mohli položit finální povrch a upravili vršky kanálů tak, aby komunikace byla dobře sjízdná," dodal místostarosta.

Čtěte také: Mělnické farmářské trhy začnou o Velikonocích