Vedle rozdílů mezi jednotlivými okresy Středočeského kraje se výše penzí ještě liší mezi ženami a muži. Průměrný důchod v kraji po valorizaci je 14 810 pro muže (navýšení 950 korun), pro ženy 12 259 (navýšení 866 korun).

Co se týká okresů, mezi tím s nejvyšší a nejnižší průměrnou penzí je méně jak tisíc korun. Jak ukazuje statistika, největší důchody berou senioři v okrese Praha-západ (13 924 po valorizaci), v těsném závěsu je Mladá Boleslav (13 822 korun). Nejnižší důchody jsou podle statistiky na Kutnohorsku (13 177 po valorizaci, navýšení 896 korun).

Senioři berou v nejvíce okresech kolem 13 300 korun – v Příbrami (13 381), Rakovníku (13 376), Berounu (13 330) a Kolíně (13 310). Navýšení důchodů se pohybovalo v rozmezí 901 – 903 korun. Jen pro srovnání, průměr důchodů v Praze je po valorizaci 14 180 korun, navýšení je 929 korun.

Foto ze semináře Základy správné komunikace s handicapovanými lidmi a seniory
Na školení kráčeli krajští úředníci se zavázanýma očima

Jak ale navýšení důchodů hodnotí senioři? Vladimír Dryml, který působí jako prezident spolku Senioři České republiky, upozornil na fakt, že v současnosti dává český důchodový systém na důchody 6,9 procenta HDP. Tam vidí prostor pro zlepšení, v Evropě totiž podle něj výdaje v tomto ohledu jsou vyšší. „Oproti průměru v Evropské unii to je ale méně, tam se na důchody dává 9,7 procenta HDP,“ podotkl.

Valorizaci důchodů, která je v průměru ve výši kolem 900 korun, si ale pochvaluje. V minulosti podle jeho slov nebylo navyšování důchodů tak uspokojivé; a v dnešní ekonomické realitě potěší každé výraznější navýšení důchodů. „V současnosti dochází k velkému zdražování, roky se důchodcům přidávaly desetikoruny,“ uvedl Vladimír Dryml.

Ilustrační foto
Za úspory energií kraj zaplatí podle toho, jak se skutečně bude šetřit

Debaty o tom, že se seniorům nedá dále na penzích přidávat, pokládá za nešťastné. „Očekáváme, že vláda slíbí svůj slib a v příštím roce dojde k navýšení důchodů o částku 900 korun v průměru,“ řekl. Nechápe podle svých slov úvahy o navýšení penzí pouze o částku 700 korun. Pozitivně hodnotí opatření, které se týká starších seniorů. „Zejména jsme rádi, že se přidalo starším důchodcům, kde se vypočítávaly důchody ještě z malých částech,“ dodal prezident spolku Senioři České republiky Vladimír Dryml.

Ilustrační foto
Klíšťata jsou letos aktivní dřív, přišel čas očkování
Most v Kročehlavech musí bourat po částech.
Bourání starých mostů komplikuje provoz na hlavních tazích