S opravami se začne už v nejbližších dnech. Plyne to ze slov Martina Bučka z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic ČR, který upozornil na úterní předání staveniště. S tím, že práce provede společnost S.M silnice a mosty, která z trojice uchazečů předložila nejvýhodnější nabídku. Stát tak opravy na silnici I. třídy pořídí za 13,95 milionu korun bez DPH.

Propustky, kterými pod silnicí procházejí většinou potoky (někdy jen příležitostné, když koryta zůstávají často suchá) trápí různé neduhy. „Dochází zde k rozpadu vtokových a výtokových objektů, čel propustků, zanesení tělesa propustků do různé výšky sedimenty – a také bezpečnostní prvky na propustcích nebo v jejich okolí neodpovídají platným technickým požadavkům,“ shrnul Buček nejzásadnější problémy.

Ilustrační foto.
Jít vyhodit zářivku jsou Středočeši ochotni až dva kilometry

S tím, že se chystá především pročištění propustků a odláždění stávajících svahů lomovým kamenem do betonového lože, což zabrání zatékání a podmílání tělesa propustku. „Některé propustky budou nově opatřeny železobetonovou jímkou, která bude zabraňovat sesouvání okolního terénu do tělesa propustku,“ upřesnil Buček. V místě propustků také budou osazována svodidla – či případně zábradlí, pokud jde o propustek obklopený zástavbou.

„Dva z propustků budou zcela rekonstruovány, neboť jsou v současné době v havarijním stavu a jejich sanace již není možná,“ upřesnil Buček. Počítá se tedy s jejich vybouráním a vybudováním nových, které budou splňovat dnešní nomy. Úplně jisté, že se bude jednat jen o dvě lokality, ale zatím není. Možná bude podobně zásadní omlazovací kúra potřebná i jinde – to však ukáže až zhodnocení aktuálního stavu po vyčištění.