Skládka nebezpečných odpadů z bývalého podniku Kaučuk, která se nachází v katastru obce Nelahozeves, po více než čtvrt století konečně zmizí. Ministerstvo financí na likvidaci této staré chemické zátěže vyčlenilo ze svého rozpočtu přes šestadvacet milionů korun.

Potvrdil to Jakub Vintrlík z tiskového oddělení ministerstva s tím, že sanace potrvá tři roky. „Podle smlouvy se společností, která starou ekologickou zátěž odstraní, bude likvidace dokončena nejpozději v listopadu 2020. Poté budeme v oblasti ještě další pět let provádět takzvaný postsanační monitoring podzemních a povrchových vod," vysvětlil.

Čtěte také: První rok jsem nerozuměl nikomu, říká český Ir Gavin Huban

Společnost, která sanaci skládky provede, podle něj už zahájila přípravné práce a shromažďuje podklady nezbytné pro povolení prací. „Po vydání stavebního povolení a poté, co projekt schválí ministerstvo životního prostředí, tedy zhruba v polovině roku, začnou práce na odstranění nebezpečných odpadů ze skládky, zavezení prostoru a jeho rekultivaci," popsal Jakub Vintrlík a dodal, že po celou dobu bude monitorována kvalita podzemních i povrchových vod v oblasti.

Chemikálie byly k Nelahozevsi navezeny v osmdesátých letech minulého století. Na konci této dekády pak byl nebezpečný odpad zahrnut zeminou a osázen keři. Likvidaci skládky zajistí stát na své náklady, protože ekologická zátěž vznikla ještě před privatizací.

Čtěte také: Dvanáct pater vyběhli za čtyřicet vteřin