Školní jídelna v Byšicích rozšířila na začátku roku nabídku jídel pro děti i dospělé. Místo ze dvou obědů si mohou strávníci vybírat ze tří pokrmů, novinkou jsou jídla z oblasti zdravé výživy. Podle ředitele školy Františka Viktorina a vedoucí jídelny Martiny Kühnové je cílem seznámit školáky s různými druhy jídel, která jsou zdravá a lehce stravitelná.

„Byl to nápad vedoucí jídelny, která má velmi vstřícný postoj k novinkám ve stravování," objasnil ředitel. „Je sice pravda, že zelenina dětem obecně moc nejede, ale alespoň to vyzkoušíme a uvidíme," dodal.

Žáci, kantoři, ale i strávníci z řad veřejnosti si tak k obědu mohou dopřát například sójové maso s čerstvou zeleninou a rýžovými nudlemi, pohankovou sekanou, lososa nebo třeba krůtí nudličky s kuskusem. Oběd s pořadovým číslem tři není a ani nemá být čistě vegetariánský, účelem je omezit při jeho přípravě tuky a vařit spíše za pomoci páry tak, aby bílkoviny a vitamíny zůstaly zachovány.

„Podstatné je i to, že výběr je dobrovolný. Kdo je na podobné potraviny zvyklý nebo je chce ochutnat, může to zkusit. Chceme, aby děti dostaly šanci zjistit, že i jáhly nebo cizrna se dají jíst," vysvětlila Martina Kühnová, která si moc dobře pamatuje na to, jak byla jako dítě ve škole nucena jíst věci, které jí nechutnaly. „Dodnes nemám kvůli tomu ráda koprovku," dodala.

Jedinými, kdo nemá na výběr, jsou děti z byšické školky. Ty totiž k obědu automaticky dostávají jídlo, které je v pořadí na prvním místě. „Snažíme se všechna jídla dělat co nejzdravěji. Klidně dám na jedničku třeba tresku s pórkem," řekla vedoucí jídelny s tím, že děti, které jsou na zeleninu a ryby zvyklé z domova, si je klidně dají i ve škole. „Pokud někteří rodiče spoléhají na to, že tady děti naučíme jíst zdravě, tak takhle to nefunguje. Kdo ryby nerad, nechá ji na talíři a sní jenom brambory," doplnila.

Martina Kühnová má při své práci oporu nejen ve vedení školy, ale také u svých kolegyň z kuchyně. Moc dobře ví, že v jídelně, kde by kolektiv nefungoval tak jako v Byšicích, by neměla šanci svou vizi prosadit.

„Děvčata to baví a jsou pro každou špatnost," pochválila své podřízené. „Sice pokaždé, když přijdu s nějakou novinkou, protočí oči, ale nikdy mi ještě neřekly ne. Největší odměnou pak pro ně je, když vidí, že dětem to, co připravily, chutná," uzavřela.