Opeřeným dravcům se zalíbila sokolí budka na ochozu ve výšce 173 metrů a pravděpodobně se v ní už i usadili. O mělnickou samici přitom projevili zájem hned dva samci a jak to tak vypadá, dáma si svého kavalíra už vybrala. Podle ornitologa Václava Berana se sokolí pár již oddává milostným hrátkám.

„Elektrárenské lokality Skupiny ČEZ objíždím poměrně pravidelně. Zvláště teď, kdy nastává čas sokolího hnízdění. U mělnické elektrárny jsem byl v poslední době několikrát, neboť v loňském roce jsem tam pozoroval samici. Byl jsem proto zvědavý, zda po podzimní instalaci budek bude mít partnera a pokusí se letos zahnízdit," vyprávěl ornitolog.

Sokoli v plném toku

První březnové pondělí pozoroval pouze samici, ale už v pátek zastihl sokoly v plném toku. „Dokonce tam na samičku byli hned dva samci, ale zdá se, že si už vybrala toho pravého. Společně s jedním samcem totiž vyháněla toho druhého. S hnízděním to proto vypadá velmi naděje," konstatoval Václav Beran, který je výzkumným pracovníkem společnosti Alka Wildlife.

Sokoly přitom zaznamenal i nad dalšími elektrárnami Skupiny ČEZ. Samice seděla například na žebříku chladicí věže v Elektrárně Ledvice. Šlo o první pozorování v této lokalitě.

„Přišlo mi, že ve vzduchu jsem slyšel i druhého ptáka, ale nenašel jsem ho. V Teplárně Trmice na Ústecku jsem už na ochozu komína také několikrát pozoroval samici. Samce jsem viděl pouze prolétat kolem teplárny, společně jsem je zatím nezastihl," dodal Václav Beran s tím, že vyfotit sokola se mu podařilo i v Elektrárně Tisová na Sokolovsku. Sokolí pár sedící na ochozu komína s budkou zahlédl jednou také v Elektrárně Počerady.

Sehrané páry sokolů

„V Prunéřově a v Tušimicích už hnízdí sokoli několik let, místní páry jsou sehrané a v plném toku. Je možné, že už dokonce začaly snášet vejce," konstatoval ornitolog.

Díky systematické ochraně na přirozených skalních hnízdištích i díky velkému pochopení a spolupráci ze strany vedení různých podniků s výškovými budovami, jako jsou chladicí věže a komíny, se sokol stěhovavý opět vrací do přírody.

Jeho populace u nás stále pomalu narůstá, ale ještě není tak silná jako ve čtyřicátých letech minulého století. V loňském roce evidovali ornitologové dvaaosmdesát párů.

„Na stavbách jich nejvíce hnízdí právě v lokalitách jednotlivých elektráren ČEZ, jejichž vedení nám vždy ochotně vyšla vstříc a instalaci sokolích budek podpořila i finančně. V loňském roce jsme navíc na instalaci budek a monitoring sokola stěhovavého získali také grant od Nadace ČEZ ve výši dvě stě tisíc korun," kvitoval ornitolog účinnou pomoc energetiků.

Sokolí budky jsou v rámci Skupiny ČEZ nainstalovány několik let v elektrárnách Tušimice, Počerady, Prunéřov a Tisová. Nově také od loňského roku v elektrárnách Ledvice, Mělník, Jaderné elektrárně Dukovany a Teplárně Trmice. Letos už přibyla budka v Elektrárně Poříčí a v dohledné době bude nainstalována i v Elektrárně Dětmarovice. A uvažuje se i o Jaderné elektrárně Temelín.

Od roku 2011, kdy byla na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umístěna vůbec první hliníková sokolí budka v Česku, se na elektrárenských komínech nebo chladicích věžích Skupiny ČEZ podařilo sokolům odchovat třiatřicet mláďat.

(Ota Schnepp)