Ředitel společnosti Štěpán Ševčík přiblížil systém, který slouží k určení konečného pořadí a vítěze hlavní ceny. „Na začátku roku dostane každý řidič sto bodů jako takový základ. Od toho se pak odečítají, nebo se k němu naopak přičítají další body podle toho, jak se řidič stará o svěřený vůz, jakou má spotřebu pohonných hmot, jaký je technický stav autobusu… Těch kritérií je spousta, bodový stav konta každého z řidičů mohou ovlivnit také stížnosti nebo případné pochvaly přímo od cestujících," vysvětlil Štěpán  Ševčík.

Nejvíce bodů mohou podle poradce ředitele Jana Čermáka řidiči ztratit za hrubé porušení pracovní kázně. „V případě zaviněné nehody, oprávněné hrubé stížnosti, slovního napadení nebo urážek mohou řidiči přijít i o padesát bodů. Tím se ze soutěže vlastně sami vyřadí," popsal Jan Čermák.

Výrazně pomoci může naopak jakákoli pochvala ze strany klientů společnosti, tedy cestujících. Těch však bývá podle majitele ČSAD Miloslava Studenovského pomálu. „Když už nám někdo poděkuje, týká se to spíš menších věcí. V autobuse už jsme nerodili ani nepamatuji," zasmál se předseda představenstva. Štěpán Ševčík dodal: „Většinou jsou lidé rádi, že se třeba najdou nějaké doklady, které nechali v autobuse a řidič jim je vrátí."

Soutěž o nejlepšího řidiče pokračuje po celý rok a zapojují se do ní všichni řidiči společnosti, tedy zhruba sto osmdesát lidí. „Vše vyhodnocujeme průběžně každý měsíc, řidiči tak vědí, na čem jsou. Na konci roku pak body sečteme a máme vítěze," uvedl ředitel. Nejlepší desítka se pak na začátku každého roku může těšit na odměnu ve formě menšího finančního obnosu. Celá akce má sloužit především jako motivace do další práce. A dříve, ve svých počátcích, měla pomoci přilákat do ČSAD nové zaměstnance.

„Měli jsme nedostatek řidičů a hledali jsme způsob, jak lidi motivovat, aby k nám přišli. Dnes chceme touto formou hlavně poděkovat všem našim slušným a zodpovědným zaměstnancům, kteří pomáhají zlepšovat naše služby. I díky nim si udržujeme v očích veřejnosti dobré jméno," popsal Miloslav Studenovský.

Tváře, které se každý rok objevují mezi nejlepšími, se dost často opakují. Například loňský vítěz Jiří Temniak skončil letos druhý. O pouhý jeden bod za Jiřím Němečkem. „Jsme rádi, že si naši řidiči udržují stále stejnou, vysokou kvalitu. Na druhou stranu jsme rádi i za každého nováčka, který se do té desítky nejlepších dokáže vměstnat. Což se nakonec podařilo i tentokrát," pochválil své podřízené ředitel.

Štěpán Ševčík sice řidičský průkaz na autobus také vlastní, za jeho volantem ovšem seděl pouze při zkouškách. „Kdyby bylo nejhůř, byl bych schopný s ním odjet. Ale raději si to odpustím," dodal.

Nejlepší řidiči - TOP 10:
1. Jiří Němeček, 75 bodů
2. Jiří Temniak, 74 bodů
3. Libor Procházka, 70 bodů
4. Bohuslav Dědeček, 68 bodů
5. Michal Carva, 60 bodů
6. Jaromír Petira, 58 bodů
7. Vladimír Pazderník, 54 bodů
8. Josef Mikulín, 52 bodů
9. Miroslav Petr, 51 bodů
10. Jaroslav Trnka, 41 bodů