Vedení továrny však nedávno požádalo o prodloužení integrovaného povolení až do konce listopadu, tedy na dobu dalších pěti měsíců. Pavel Kaidl ze společnosti Unipetrol, které Spolana patří, uvedl, že důvodem žádosti je nezbytné zajištění provozu až do doby, kdy bude spuštěna náhradní technologie výroby polyvinylchloridu z externě dodávaných surovin.

Ilustrační foto
Mělnickou čtvrť kolem bývalého cukrovaru opět sužoval zápach

S žádostí chemičky ovšem nesouhlasí středočeští radní, kteří jako účastníci řízení požadují zastavení výroby podle původního povolení, tedy k poslednímu červnovému dni.

Radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Ivo Šanc uvedl, že Spolana už před deseti lety věděla, že bude muset technologii výroby změnit. „Zavázala se upravit výrobu do konce letošního března, což ovšem podle našeho zjištění zřejmě neprovedla. S další výrobou za pomoci rtuti proto nesouhlasíme," potvrdil.

Účelem integrovaných povolení je zejména snaha o zlepšení kvality životního prostředí a snižování zátěže konkrétními provozy.

Krajský verdikt padne do konce dubna. Ivo Šanc přitom věří, že povolení prodlouženo nebude. „Existují už mnohem dostupnější a šetrnější technologie na výrobu chloru a hydroxidu sodného, například membránová elektrolýza," vysvětlil. Pavel Kaidl připomněl, že pokud krajský úřad povolí Spolaně využívat amalgámovou elektrolýzu ještě několik měsíců, k žádnému porušení zákona nedojde. „Prodloužení této výroby je plně v souladu s rozhodnutím Evropské komise z roku 2013, které tuto výrobní technologii umožňuje využívat až do 9. prosince letošního roku," uvedl.

Ilustrační foto.
Agresivní pacienti kopou, občas vytáhnou i pistoli