„Plníme veškeré emisní limity a do ochrany životního prostředí každoročně investujeme desítky milionů korun,“ zdůrazňuje generální ředitel Spolany Karel Pavlíček.

V chemičce koncem listopadu ukončili výrobu chlóru pomocí amalgámové elektrolýzy, čímž došlo k úplnému ukončení používání rtuti. V příštím roce bude zahájena stavba nového plynového energetického bloku, který o rok později nahradí stávající hnědouhelný. Tímto opatřením dojde ke snížení dopadů výrobní činnosti na životní prostředí.

Zajímavostí je také spolupráce Spolany s neratovickou organizací Českého rybářského svazu, díky níž již čtyři roky vypouští do Labe mladé kapry. Chemička se také prostřednictvím neziskové organizace ALKA Wildlife stará o pár sokola stěhovavého, který hnízdí v areálu Spolany. Stranou pozornosti nezůstává ani okolí výrobního areálu. Zdejší dočišťovací nádrž je vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů.  

Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního, nebo pstruha obecného, tedy živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí. 

Spolana Neratovice.
Punc největšího znečišťovatele opět dostala Spolana

Nicméně firma investuje i do vlastní výroby. Ohlásila prodej zbrusu nového produktu. Na trh se dostane začátkem nového roku. Nabízet se bude pod označením Spolsan® G. Jde o granulovanou formu zemědělského hnojiva síranu amonného, který najde uplatnění hlavně v zemědělství, ale ocení ho i drobní zahrádkáři. Spolana do nové technologie letos investovala 140 milionů korun a jen v příštím roce slibuje vyrobit 77 tisíc tun hnojiva.

„Vracíme se na trh s hnojivem určeným k přímému použití. Jde o první krok v rozvoji produktové škály vícesložkových hnojiv na bázi síranu amonného,“ říká Karel Pavlíček.

K výrobě hnojiva bude využita budova bývalé výrobny technického klihu. Podle jeho sdělení tato hala prošla důkladnou sanací, proměnu doznal i interiér. Areál nyní splňuje všechny parametry moderní chemické výroby, která je maximálně šetrná vůči životnímu prostředí. Spolana obdržela rozhodnutí stavebního úřadu neratovické radnice, a tak spustí výrobu síranu.

Spolana je jediným výrobcem PVC a kaprolaktamu v České republice. Kaprolaktam je základní surovinou například pro výrobu polyamidových vláken. Pro svou pružnost se uplatňuje zejména při výrobě sportovního oblečení a potřeb pro vodní sporty, zimní sporty či vysokohorskou turistiku a horolezectví. Spolsan® G bude k dostání na našem trhu již za pár dnů. Chemička tímto krokem rozšiřuje svou nabídku produktů, ale zvyšuje také zároveň své exportní schopnosti.

Silnice první třídy I/16 v Byšicích.
Nebezpečná silnice se má konečně dočkat přechodů a chodníků

SPOLANA a.s. je jednou z největších chemických společností v České republice a jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu. Produkuje mimo jiné hydroxid sodný, síran amonný a kyselinu sírovou. Zaměstnává více jak 700 lidí.

Z historie
1898 - Na území neratovického areálu byla zahájena první chemická výroba. V. B. Goldberg zde začal vyrábět olej, stearin, mýdlo a svíčky
1950 - Závod v Neratovicích se stal samostatným podnikem s názvem Spolana, národní podnik Neratovice. Výroba ve Spolaně se postupně rozšířila o závod elektrolýzy produkující chlor a hydroxid sodný, vznikly další provozy na výrobu kostního klihu, tuku, celofánu, kyseliny chlorovodíkové
1968 - Byl zahájen zkušební provoz na výrobu kaprolaktamu
1977 - Spolana začala vyrábět granulovaný PVC
2016 - Společnost UNIPETROL RPA, s.r.o., uzavřela kupní smlouvu se společností ANWIL S.A., na základě které získala 100% akciový podíl ve společnosti SPOLANA a.s.

Vlaky příměstské dopravy. Ilustrační foto.
Vlaky z Prahy zpomalí. Povlečou se i dvacet kilometrů v hodině