Spor o čerpací stanici a stanici technické kontroly v části města Malý Spořilov, která se má výhledově stát klidovou zónou, pokračoval správní žalobou. Na začátku srpna se o tom dozvěděli čtenáři Mělnického deníku, podle jehož zpravodajů se město touto cestou bránilo proti verdiktu Středočeského kraje. Krajský úřad vydal stavební povolení na stavbu dvou pruhů s napojením na hlavní silniční tah před skoro pěti lety. Stavební práce ale začaly až později. A právě na tom, zda byly zahájeny do dvou let od vydání stavebního povolení, se město a kraj neshodly.

Traktor a vlak

Na železničním přejezdu u Byšic se v pondělí 10. srpna srazil traktor s vlakem. Oba vagony po pár desítkách metrů vykolejily. Při nehodě se zranily dvě ženy, průvodčí vlakové soupravy Regionova a jedna z cestujících. Přejezd na trati u Byšic není chráněný závorami, před projíždějícími vlaky tam řidiče i chodce varuje světelná výstražná signalizace. Zda byla v době nehody v plném provozu, bylo předmětem vyšetřování policistů i Drážní inspekce.

Obnovení dráhy

Bude ještě někdy mezi Mšenem a Mělníkem jezdit lokálka? To byla otázka, kterou si od loňského září, kdy byl provoz na trati Mělník Mšeno kvůli jejímu špatnému stavu zastaven, pokládalo mnoho lidí. Podle informací z letošního léta ovšem vše nasvědčovalo tomu, že by se na oblíbenou trať mohly vlaky vrátit se začátkem příštího roku, což se také nakonec opravdu stalo.

Ryby bez jedů

Rybáři, kteří se svému koníčku věnují na březích Labe v blízkosti neratovické Spolany nebo u pískovny v Mlékojedech, se nemusejí obávat, že by jim jejich úlovky v kuchyňské úpravě způsobily zdravotní potíže. Vyplynulo to z výsledků monitoringu ryb, žijících v okolí chemičky, který si Spolana nechala zpracovat Výzkumným ústavem vodohospodářským T. G. Masaryka. Cílem analýzy bylo zjistit zatížení řeky v okolí chemičky znečišťujícími látkami, takzvanými polutanty. Ústav se zaměřil na zkoumání obsahu rtuti, methylrtuti, hexachlorbenzenu a dioxinů ve svalovině ryb ze tří lokalit od neratovického jezu k jezu v Obříství, od neratovického jezu ke Kostelci nad Labem a v mlékojedské pískovně. Analýza sice odhalila určité množství odpadních látek v rybách, nadlimitní hodnoty však nejsou ve srovnání s dalšími místy v Česku nijak výjimečné.

Dotace v ohrožení

Mělník mohl přijít o evropskou dotaci na rekonstrukci ulice Legionářů. Zahájení stavby za zhruba dvanáct milionů korun, která měla podle dotačních podmínek skončit do posledního říjnového dne, totiž zkomplikovalo odvolání firmy, jež neuspěla ve výběrovém řízení.