Podle zástupkyně ředitele Jaroslavy Mazourkové ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Kralupy nad Vltavou uchazeči o tříleté učňovské obory s výučním listem v jejich škole státní přijímací testy nepodstupují. Na rozdíl od těch, co studují maturitní obory. „Zadání i hodnocení testů provádí pražské centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání CERMAT. Hranice úspěšnosti není ale centrálně stanovena. Je na rozhodnutí ředitele střední školy, jaké hraniční kritérium zvolí. V každém případě se ale výsledky státních testů podílejí na celkovém hodnocení uchazečů ze šedesáti procent. Čtyřicet procent tvoří hodnocení prospěchu v absolvované základní škole," upozorňuje. Testy, které pro centrální přijímací řízení vypracoval CERMAT mohly školy zkoušet používat už v uplynulých dvou letech v rámci pilotního provozu jednotných přijímaček.

Ilustrační foto
Ztracení lidé: čtyřletého chlapce hledají už 16 let

Do prvního ročníku SOŠ a SOU Kralupy podalo přihlášku v prvním kole přijímacího řízení 54 uchazečů. Z tohoto počtu napsalo konkrétní a zde vyučovaný obor na prvním místě 42 uchazečů. Největší zájem je obecně o obor informační technologie a elektromechanik, nejmenší o oblast přípravy na chemická povolání. Druhý termín přijímacích testů, k nimž se žák může dostavit, byl vyhlášen na tuto středu. Do vstupního řízení i této školy se vždy počítá lepší výsledek. Druhé kolo přijímacího řízení se pak uskuteční v květnu.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy vstoupily po dvou pilotních ročnících do ostrého provozu. Zkouška je povinná pro maturitní obory bez talentové zkoušky, obory nástavbového studia a pro sportovní gymnázia. Mladší uchazeče o studium na osmiletých gymnáziích čekají testy v druhé půlce dubna, na mělnickém gymnáziu zasednou jedenáctiletí uchazeči ke zkouškám už dnes.

Zkoušky symbolicky zahájila ministryně školství Kateřina Valachová otevřením zapečetěného boxu se zadáním testu na jedné z pražských škol. „Přeji si, aby každý našel svou úspěšnou cestu a stali se studenty těch škol, kterých se stát chtějí," řekla a dodala, že neočekává, že by s přijímacími zkouškami měli uchazeči velké problémy.

Ilustrační foto.
Nejdražší je pes v paneláku, stojí až tisíce korun ročně

Jiří Herain