V úterní podvečer se v pražské kavárně v centru města sešla pestrá společnost včetně známých osobností a milovníků africké kultury. V rámci Afrického večera hosté zhlédli bubenické vystoupení skupiny Emongo a africký tanec skupiny Kizomba Prague. K zakoupení byly africké knihy a šperky, které se prodávají v rámci projektu Dárky s myšlenkou.

Hlavním programem byl ale křest a čtení z nové knihy autorky Hany Hindrákové. Ukázku přečetli Jan Přeučil a Eva Hrušková. Následoval video pozdrav od hlavního hrdiny Josepha Njorogeho.

Knihu pokřtili známí herci Jan Přeučil a Eva Hrušková a známá dietoložka MUDr. Kateřina Cajthamlová. A jako překvapení se hosté dočkali dortu ve tvaru knihy s obálkou Nezlomného.

Pravdivý příběh keňského dítěte ulice

Nová kniha je založena na pravdivém příběhu Josepha „Njora“ Njorogeho, který byl v sedmi letech donucen opustit matku, protože byla závislá na alkoholu, týrala ho a místo jídla mu dávala pivo. Joseph se tak stal dítětem ulice. Začal žebrat, ale brzy mu nezbylo nic jiného než krást. Dostal se do dětského gangu, kde zažil znásilnění i lynčování. Zákon ulice ho poznamenal natolik, že je pro něj těžké dostat se z úplného dna, i když se objeví někdo, kdo mu podá pomocnou ruku.

S Josephem Njorogem se spisovatelka seznámila minulý rok prostřednictvím internetu, když se snažila získat detailní informace k problematice keňských dětí ulice. „Joseph působil jako ředitel centra pro děti ulice a byl velmi nápomocný. Vyplnil mi s dětmi na ulici dotazníky, abych měla co nejpřesnější informace k vytváření charakterů postav,“ říká autorka Hana Hindráková.

Když Hana Hindráková v lednu letošního roku navštívila po šesté Keňu, setkala se osobně i s Josephem Njorogem. „Jakmile mi odvyprávěl svůj příběh, hned jsem věděla, že ho chci napsat. Je to skvělý člověk, který si prošel něčím, co si vůbec nedovedeme představit, a přesto mu zůstal pozitivní náhled na život,“ pokračuje Hana Hindráková.

Ilustrační foto.
Intermezzo ze Mšena zazpívá k poctě Karla Horňáka

O autorce:
Autorka pochází z Trutnova, po vysokoškolských studiích založila vlastní neziskovou organizaci a přes deset let působila jako dobrovolnice v tomto sektoru. V rámci realizace projektů rozvojové spolupráce se několikrát dostala do africké Keni a od roku 2018 pomáhá prostřednictvím projektu Dárky s myšlenkou. Keňu si velmi oblíbila a umístila tam děj většiny svých románů. Mezi další příběhy autorky patří například Smrtící byznys, Očarovaná, Dobrovolnice.


Nezlomný
Skutečný příběh plný bolesti, strachu, vzdoru a odhodlání.
Njoro musel opustit v sedmi letech matku, která byla závislá na alkoholu a mlátila ho. Začal žebráním, ale brzy mu nezbylo než krást. Život v gangu provázelo znásilňování i lynčování. Zákon ulice ho natolik poznamenal, že se možná nedokáže dostat z úplného dna, ani když mu někdo podá pomocnou ruku.

V mělnickém domě dětí a mládeže už také letos poprvé rozsvítili vánoční stromeček.
Rozsvěcení stromečků doprovázelo pouštění lodiček