Zajímá se mládež o prezidentské volby? Ta z Mělnicka určitě. Potvrzují to studenti mělnické integrované střední školy technické, kteří si první přímou volbu hlavy našeho státu ujít nenechají.

„O politiku se sice běžně příliš nezajímám, ale k volbám chodím," říká studentka nástavbového studia, zaměřeného na podnikání, Lenka Nečasová, která svůj první volební lístek vhodila do urny při loňských podzimních krajských volbách.

Poprvé tehdy volili i její spolužáci. Lucie Huďová z Kralup nad Vltavou dokonce seděla v okrskové komisi, kde nechybí ani při prezidentských volbách.
Přímou volbu prezidenta studenti chválí, podle nich už mohla být dávno.

„Tahle varianta je určitě lepší. Lidi si pak aspoň nemůžou stěžovat na výsledky voleb, protože si volí prezidenta sami," konstatoval Michal Krušberský z Mělníka, student čtvrtého ročníku oboru mechanik strojů a zařízení. Podle něho ale není skoro z čeho vybírat, měl prý sám co dělat, než zvolil svého favorita.

Jakubu Pletichovi z Vraňan k rozhodování, kterého kandidáta podpoří, pomohla debata v televizi. Kandidát něžného pohlaví ale od něho hlas nezíská. „Podle mě by měl funkci prezidenta zastávat chlap, i když musím připustit, že například žena formátu Angely Merkelové by se také neztratila," sdělil svůj názor budoucí mechanik – elektronik, podle něhož by měl být budoucí prezident především vzdělaný a komunikativní. „A nemělo by mu jít jen o to koryto," doplnil.
O prezidentských volbách studenti diskutují i ve třídě mezi sebou. Zviklat se ale nenechají. „Každý má podle mě právo vybrat si svého kandidáta, který mu nejvíc vyhovuje, takže nikoho nepřesvědčuji, je to každého věc," připomněla Andrea Bielčíková ze Štětí.

A jak studenti hodnotí dosavadního prezidenta Václava Klause. „Myslím, že toho pro naši zemi mnoho neudělal," ohodnotila Lenka Nečasová. Podobného názoru je i Michal Krušberský: „Hodně mě naštval, když vyhlásil amnestii vězňů, a myslím, že nejen mě. Jinak myslím, že toho pro republiku moc neudělal. Vím jen o tom, že krade pera a je proti Evropské unii," řekl s úsměvem.