Podle mělnického místostarosty Milana Schweigstilla kvůli českému stavebnímu boomu posledních let se stává už docela běžným jevem, že se na poptávku neozve žádná stavební firma. „Už když nabídka přijde, tak si zhotovitel klade podmínku, že práce nemohou být hotovy o prázdninách, protože mají nedostatek pracovních sil,“ vysvětluje Milan Schweigstill.

Největší investiční akcí, kterou se Mělníku podaří o letošních prázdninách zrealizovat je renovace školní jídelny ve škole v Cukrovarské ulici. Tam náklady přesáhnou částku jednoho milionu korun. „Každý rok tam přichází další nová třída a už si nemůžeme dovolit pokračovat v takovém stavu. Doposud jsme měli výjimku s ohledem na hygienické předpisy,“ říká místostarosta.

Mláďata sokolů stěhovavých narozená v Elektrárně Mělník.
V mělnické elektrárně se vylíhla čtveřice sokolíků

V Cukrovarské příští rok přibude už třetí třída dětí a každý další rok se bude počet žáků zvyšovat, dokud nebude naplněn celý první stupeň. „Výdejna projde kompletní modernizací,“ uvedl Schweigstill s tím, že na stejné školní budově je ještě zapotřebí opravit plechovou střechu. Stejné opravy střechy ještě čekají mateřskou školu ve Wolkerově ulici.

Chlapci ze základní školy Jungmannovy sady se mohou těšit po prázdninách na nová sociální zařízení. „Všechny sociálky jsou v patrech umístěny nad sebou a budou se předělávat svody a vybourávat staré plechové kabinky,“ uvedl Schweigstill.

Stará školní budova v Mlazicích už se teď připravuje na nové osvětlení ve třech učebnách. A děti z mateřinky v mělnické Dukelské ulici se naopak mohou těšit na nový zahradní domek, které jim město pořídí.

Během července a srpna se už ovšem nestihne oprava podkrovních prostor a ošetření krovů v mělnické základní škole Jaroslava Seiferta. „Bude se to opravovat v září nebo v říjnu, ale naštěstí to nijak neovlivní obvyklý chod školy,“ ujistil první místostarosta.

S nedostatkem stavebních firem mohou být někde ohroženy i dotace, které města a obce čerpají. V Mělníku tato situace sice zatím nehrozí, ale podle slov Milana Schweigstilla není vyloučeno, že se to někdy může stát. „Při posledním výběrovém řízení se z dvaceti oslovených firem ozvala pouze jedna,“ dodává místostarosta.

Zásadní problém ovšem vedení radnice řeší v souvislosti s rekonstrukcí fasády samotného úřadu na náměstí Míru v čísle popisném 51. „Už dva týdny firma nereaguje na poslanou smlouvu a šíří se fámy, že nám bude sděleno, že kapacitně firma nezvládne fasádu udělat. A nebo bude chtít prodloužit termín, což je nemyslitelné. V žádném případě si nemůžeme dovolit, aby na vinobraní stálo na náměstí kolem úřadu lešení,“ vysvětlil Schweigstill.

Podobný problém se řeší i na mělnickém gymnáziu Jana Palacha. Tam je zapotřebí opravit schody, které vedou ke vstupu do školy. Stavební firma ovšem nezvládne práce dříve než v polovině října. Jak ale budou chodit studenti do školy, už pochopitelně není jejich starost.

Restaurace Terasa patřila v neděli tanečníkům.
OBRAZEM: Restaurační terasa patřila orientálním tanečnicím

Rekonstrukce školních budov o letních prázdninách
ZŠ Cukrovarská – nová jídelna a oprava střechy
MŠ Motýlek, Wolkerova – oprava střechy
ZŠ Jungmannovy sady – rekonstrukce chlapeckých sociálek
ZŠ Mlazice – nové osvětlení
MŠ Dukelská – nový zahradní domek

Vladimír Handlík se synem Petrem u repliky Caudronu G.3
Výpravu boleslavských letců do Francie korunoval úspěch