Novoroční světelné efekty na obloze si budou muset obyvatelé většiny měst a vesnic na Mělnicku zajistit ve vlastní režii. Jen jediné město v regionu totiž ve svém rozpočtu počítá s odpalováním novoročního ohňostroje. A to Kralupy nad Vltavou, kde jsou barevné noční scenérie, odpalované půl hodiny po silvestrovské půlnoci, už letitou tradicí.

Potvrdil to místostarosta města Libor Lesák, podle něhož budou pestrobarevné efekty na obloze stát sto tisíc korun a postará se o ně jako každý rok Michal Zázvorka z kralupské pyrotechnické společnosti CZ team.

„Letos se mi podařilo sehnat krásné efekty. Vystřelíme téměř tři a půl tisíce ran, což je o tisíc víc než vloni," konstatoval Michal Zázvorka a dodal, že vedle světelných vějířů, ohňových fontán nebo barevných květů nebudou chybět ani takzvané plovoucí rybičky, které nalétají na řeku a pak vystřelují barevné efekty k nebi.

Na závěr světelné show si pyrotechnik se svým týmem připravil brokátovou stěnu, kdy odpálí kulové pumy o průměru od 75 do 150 milimetrů. „To už normální smrtelník nestřelí, máme na to na zakázku vyráběné speciální držáky," vylíčil pyrotechnik, který se přípravou kralupského ohňostroje zabývá už zhruba měsíc před Silvestrem. Výsledek jeho práce se přitom divákům ukáže během dvanácti až třinácti minut.

Kralupský novoroční ohňostroj, který by měl nebe nad lávkou vedle Masarykova mostu rozzářit všemi barvami půl hodiny po půlnoci, může ohrozit jen mlha nebo husté sněžení.

„Déšť nám nevadí, ale mlha je náš největší nepřítel. Máme proto s městem dohodu, že se v případě špatného počasí bude střílet až na Nový rok od 19 hodin," vysvětlil Michal Zázvorka. Lávka pro pěší, z níž budou světlice létat, bude od silvestrovské 22. hodiny uzavřena.