Elektrárna v Kozomíně, která má za sebou půlroční ostrý provoz, se může pochlubit unikátní technologií výroby elektřiny. Ekologicky využívá dřevní štěpku, kterou zplyňuje pomocí speciální technologie. Potvrdil to předseda představenstva společnosti Bor Biotechnology Přemysl Kotouček, podle něhož jde o technologii, která má oproti podobným zdrojům zhruba o deset procent vyšší účinnost.

„V Kozomíně dosahujeme účinnosti přeměny zdrojů na elektrickou energii ve výši až šestatřicet procent, což je světový unikát," konstatoval Přemysl Kotouček, podle něhož možná už v příštím roce poblíž elektrárny začnou přípravné práce na stavbě papírny, která využije energii a teplo vzniklé ze zplyňování štěpky. Mají se tam vyrábět hygienické potřeby z takzvaného hedvábného papíru. „Nepůjde o chemický provoz," připomněl předseda představenstva firmy, která elektrárnu v Kozomíně provozuje. Hodnota obou investic je zhruba miliarda korun.

Elektrárna v Kozomíně je v provozu od roku 2014, 
od loňského roku má platnou kolaudaci. Nyní je už pět měsíců v ostrém provozu. Elektrárna může elektrickou energií zásobovat 
až tři tisíce domácností. Měsíčně vyrobí tisíc megawatthodin elektřiny, kterou dodává do elektrické sítě. Vedle vysoké účinnosti technologie z elektrárny nejde kouř ani saze.

Technologie elektrárny vznikla spoluprací českých firem a vědců z Vysoké školy chemicko – technologické a Akademie věd. Zájem o ni už projevila řada subjektů, a to například z Kanady, Švýcarska nebo Číny. Případný prodej technologie je podle Přemysla Kotoučka v plánu, ale dosud se čekalo, zda provoz potvrdí bezproblémovost, což se prý v uplynulých týdnech potvrdilo.

Provoz kozomínské elektrárny zvládá obsluhovat jedenáct zaměstnanců, několik z nich je přitom místních.

Provoz je automatizovaný, bezemisní a splňuje i limity hluku, na který si při zkušebním provoz někteří obyvatelé obce stěžovali. Problémy se ale podařilo odstranit. Nyní firma spolupracuje s obcí i na dalších projektech.

V plánu je také stavba nové silnice, která bude přípojkou na hlavní silnici číslo 608, která vede mezi Prahou a Terezínem. Komunikace, která dopravně odlehčí kraji obce, bude stát několik desítek milion korun.

Pokud se společnosti podaří získat stavební povolení, měla by stavba začít už v příštím roce. Do kozomínské elektrárny denně přijíždějí zhruba dva kamiony s nákladem.