Lékaři z mělnické nemocnice si ale houbaře pochvalují. Podle primářky interního oddělení, MUDr. Zdenky Hradecké, přijímali klasickou otravu houbami naposledy asi před pěti lety. „Pacientku jsme překládali na metabolickou jednotku do Prahy. Bohužel byl její stav velmi vážný a vzhledem k tomu, že se jednalo o starší nemocnou paní, situace se komplikovala a nedopadla dobře,“ vzpomíná lékařka.

Ilustrační foto
Náplavka se změní v neratovickou riviéru



V poslední době podle ní převládají spíše dyspeptické obtíže, což jsou problémy se zažíváním po nedostatečně tepelně upravených houbách. „Lidé se tak těší na smaženici, že čas přípravy zkrátí a potom mají zažívací obtíže,“ vysvětluje primářka.

Nejčastější je úporné zvracení, nadměrné slinění, křečovité bolesti břicha, intenzivní průjmy a následná dehydratace organismu. „Pokud nezvládnou pacienti přijímat tekutiny, dostavuje se kolapsový stav, až možnost bezvědomí při opravdu těžké dehydrataci,“ uvedla MUDr. Hradecká s tím, že si pamatuje na rodinu se dvěma dětmi, která snědla právě takto nedostatečně upraveného hřiba kováře. Bohužel ale několik hodin po požití následovaly křeče břicha, úporné zvracení a průjmy. Obě děti absolvovaly na interním oddělení výplachy žaludků. „Štěstí bylo, že část hub zůstala v lednici a mykologickým rozborem se zjistilo, o které houby se jedná a že skutečně nejde o otravu,“ vysvětlila primářka. Rodina houby už potom nechtěla ani vidět natož jíst. „Po požití takto nedostatečně upravených hub, ale běžně nezůstávají žádné následky,“ tvrdí MUDr. Zdenka Hradecká.

Žáci 1. třídy ZŠ Čečelice paní učitelky Ilony Vejnárkové
Představujeme prvňáčky ze ZŠ Obříství, ZŠ Čečelice a ZŠ Byšice

Pravidla sbírání a konzumace hub.Zdroj: Deník