Kultura pomáhá sportu. Herci z Nového divadla v Mělníku se rozhodli, že výtěžek ze vstupného na první reprízu černé komedie Tetičky, která lákala včera večer do mělnického kulturního domu, věnují dětem.

Polovina vybraných peněz podpoří podle režiséra představení Ivana Neubauera mělnickou volejbalovou mládež, druhá část přispěje k rozvoji mladých divadelníků.

S nápadem věnovat výtěžek ze vstupného na dětské aktivity přišel sportovní komentátor Jiří Rejman, který je zároveň jedním z mělnických ochotníků.

„Lidé by si přece měli pomáhat," říká Mělničan, který už léta podporuje Jedličkův ústav, s jehož sportovním klubem jezdí na různá soustředění. Loni dával pro Jedličkův ústav dohromady charitativní kalendář, na němž se objevili například Eva Samková, Tomáš Kraus nebo Tomáš Plekanec. Jiří Rejman na inscenaci pozval rodiče svých volejbalových svěřenců, které trénuje. „Je to takové malé poděkování oddílu rodičům. Většinou jen chceme příspěvky, tak tentokrát jsme jim za ně nabídli alespoň kulturní zážitek," doplňuje sportovec, který je v Tetičkách doktorem Einsteinem.

Vstupné půjde vedle osmdesáti mladých volejbalistů také na podporu zhruba dvaceti nadějných divadelníků, kteří se veřejnosti představili například v představeních Libushe a Květ zapomnění nebo v novém muzikálu Šeherezáda. „Spolupracujeme také se mšenskou základní školou, kde učí naše členka Martina Klementová. Spolu s ní děti na zkoušky v Mělníku dojíždějí. Můžeme jim tak přispět třeba na cestovné," dodává divadelník Ivan Neubauer.