„Protestujeme především kvůli dlouhodobému podfinancování škol a celého resortu. Problém se týká pedagogických i nepedagogických pracovníků. Chybí nám potřebné vybavení a pomůcky. Já si například do školy nosím vlastní notebook. Porovnání se soukromým sektorem vychází pro školy opravdu tristně,“ vysvětluje tamní učitelka Marta Liška Landová.

Nedostatek peněz ve školství souvisí dle jejího názoru se stavem pracovních sil. „Máme opravdu málo nových kandidátů. Pedagogický sbor nám stárne a mladé lidi školství neláká. Současným učitelům, kteří své zaměstnání vykonávají s láskou, hrozí vyhoření, protože nepociťují odpovídající odměnu, ani respekt ze strany rodičů,“ poukazuje na nelichotivou situaci. Myslí si také, že by celému systému prospělo více odborníků například v oblasti cizích jazyků a informačních technologií.

Ilustrační foto
Bypass, to není pouze operace pro seniory

V lužecké základní škole se do protestní akce zapojili bez výjimky všichni zaměstnanci. „Smyslem je ukázat, že všichni táhneme za jeden provaz. Snažíme se navzájem spojovat prostřednictvím sociálních sítí a chceme, aby akce Pedagogické komory podporovalo co nejvíce učitelů,“ dodává Marta Liška Landová.

V případě, že by se situace nezlepšila, hrozí dle jejich slov i stávka učitelů. Tomu se však zatím všichni chtějí vyhnout a dále věří, že již brzy jejich profese získá odpovídající prestiž.

Benefiční fotbalový zápas mezi týmy FK Sedmihorky a Real Top Praha proběhl 4. srpna v Sedmihorkách na Semilsku.
V Kojeticích budou fotbalem pomáhat. Dorazí i známé tváře