„Jarní počasí láká do přírody, ale pohled na obaly od jídla, plastové lahve a další nepořádek vykukující z trávy nejsou tím, proč na procházky chodíme," uvedla. „S Dubínkem jsme se proto připojili k iniciativě Ukliďme Česko. Chceme současný stav změnit a upozornit na nepořádek kolem nás, který není a ani by neměl být normou," vysvětlila.

V sobotu v devět hodin se proto dobrovolníci, kteří se chtějí do úklidu zapojit, sejdou u jurty v lokalitě Na Skalách nedaleko železniční zastávky Lobkovice. Společně se pak vrhnou do úklidu cesty od Kojetického potoka směrem k lesíku a k Dubínkově jurtě.

Zapojí se i rodinné centrum

Druhá skupinka zájemců, kterou povede Zuzana Králová z rodinného centra Nebozez, se sejde ve stejnou dobu na rohu ulic Mládežnická a Antonína Dvořáka v Neratovicích. Jejich úkolem bude uklizení lesíka mezi železničním přejezdem a poštou.

Pytle na odpad a další pomůcky budou zajištěny, se svozem odpadu pomohou studenti neratovického gymnázia a zaměstnanci města.

Uklízí se už dnes

Už dnes se přitom úklidu dočká dětské hřiště za věžáky v Kojetické ulici, do pucu ho dá místní nízkoprahové centrum, a také cesta podél Labe v Lobkovicích, kterou si vezmou na starost studenti obchodní akademie Sova.

V úterý 21. dubna pak prokoukne lesík u vlakového nádraží, uklidí ho studenti SOŠ a SOU Neratovice. A o den později se do sběru odpadků zapojí i žáci Základní školy Neratovice a Základní škola Byškovice, kteří vyčistí areál svých škol a blízké okolí.