Místní obyvatelé, kteří si v posledním půlroce nepotřebovali nic vyřídit na zdejším oddělení Policie České republiky, budou při nejbližší návštěvě překvapení. Namísto ponurých mříží a zchátralých prostor je uvítá prostorná světlá vstupní hala, připomínající recepci v hotelu nebo v bance.

Interiéry budovy nedávno prošly celkovou rekonstrukcí, aby policisté mohli sloužit v odpovídajícím prostředí a aby totéž mohli nabídnout veřejnosti. Policie sídlí v objektu v ulici 5. května od sedmdesátých let minulého století, přičemž budova samotná pochází z období před druhou světovou válkou. Po třiceti letech provozu se konečně dočkala úprav.

Jak uvedl velitel oddělení Martin Žebro, opravy trvaly přes tři měsíce a jejich výsledkem je renovované přízemí. „Vše probíhalo za plného provozu, takže jsme se pracím museli přizpůsobit,“ říká velitel s tím, že rekonstrukce nijak neovlivnila výkon jejich služby.

Jak ale Deník během několika dřívějších návštěv zjistil, policisté si přesto užili své. Stěhovali se i s vybavením z jedné kanceláře do druhé, přičemž jim po celý den ke službě „vyhrávaly“ rachotící sbíječky a místnostmi vířil všudypřítomný bílý prach ze zdiva. „Jsme rádi, že už je hotovo,“ přiznávají muži v uniformách.

Mělnický policejní mluvčí Karel Sulek k akci doplnil, že spadala do rámce celostátního projektu ministerstva vnitra. „Projekt se nazývá P 1000 a jeho cílem je postupně zkulturnit prostředí policejních služeben pro policisty i občany,“ vysvětlil mluvčí.

Z pohledu řadového obyvatele je nejpříjemnější změnou právě vstupní hala, kde lidé chvilku čekají, než si je vyzvedne konkrétní policista. V dřívější chodbičce, z obou stran uzavřené stěnami z ocelových mříží, se většina lidí cítila jako v policejní cele. Teď má hala podobu stejnou, jako kterýkoliv civilní úřad. „To si občané nejvíc chválí,“ řekl závěrem velitel Martin Žebro.