V místnosti byli v sobotním pozdním odpoledni společně čtyři muži. Při popíjení lihovin si tam přitápěli plynovým spotřebičem na propan butan, který je však určený pouze k venkovnímu použití. Pak je nečekaně zasáhly vážné potíže.

Podle mluvčí středočeských záchranářů Terezy Janečkové měli muži náhlé poruchy vědomí a dýchání. Nejmladší z nich zemřel ještě před příjezdem lékaře, další dva, čtyřicetiletý a pětašedesátiletý byli v bezvědomí. Oba byli převezeni do pražských nemocnic. Senior je zatím stále ještě ve vážném stavu. Čtvrtý z mužů, který na tom byl nejlépe, skončil v mělnické nemocnici.

Příčinu otravy záchranáři hned na místě nemohli zjistit, proto byla původně ve hře i možnost, že destiláty, které muži pili, mohly obsahovat methylalkohol. V místnosti, kde flámovali, bylo navíc asi padesát prázdných lahví od alkoholu.

Už v neděli  se ale rýsovalo, že příčinou neštěstí byl oxid uhelnatý. A později to potvrdil výslech čtyřicetiletého muže i pitva jeho zesnulého kamaráda.

Oxid uhelnatý je silně jedovatý plyn, který se uvolňuje při nedokonalém spalování.  Jeho nebezpečí  umocňuje skutečnost, že je neviditelný a bez zápachu.

Podle policejního mluvčího Václava Tichého mělničtí kriminalisté případ z Dolních Beřkovic vyšetřují jako podezření z trestného činu usmrcení z nedbalosti.