Přes třicet lidí sebrali policisté na svatého Václava v Kralupech nad Vltavou. Město patřilo ve stejné době dvěma davovým setkáním, demonstraci nacionalistů a karnevalovému protestu místních aktivistů.

Pochod pravicových extrémistů, který vedl od nádraží do Lobečku, i happening jejich odpůrců v parku u potoka podél mostu, byly předem nahlášené. Už od svátečního rána tak byly kralupské ulice plné policistů. V autech i na koních. Pak došlo i na pořádkovou jednotku v černém. A nad městem stále létal vrtulník.

Přesný počet svých lidí v Kralupech nad Vltavou policie nezveřejnila. Bylo jich ale už na pohled hodně.

Nacionalistů podle policejních odhadů přijelo asi dvě stě padesát, jejich odpůrců bylo nejméně o sto více.

A právě z jejich strany, od potoka u křižovatky Na Františku, začaly na procházející průvod nacionalistů létat lahve, kameny a další věci. A samozřejmě i na zasahující policisty.

Podle mělnického policejního mluvčího Václava Tichého se to opakovalo i na zpáteční cestě. „Několik lidí se snažilo narušit odjezd účastníků manifestace z kralupského vlakového nádraží," potvrdil Tichý.

Směrem k nacionalistům létaly stále ostré nadávky. Valily se i na policisty. Odpůrci demonstrace jim neodpustili, že je nepustili blíž k nacionalistům. Dav skandoval: „Kdo fašisty kryje? Je to policie." A další hesla.

„Naší úlohou bylo po dobu konání obou akcí zajistit ve městě v maximální možné míře veřejný pořádek a ochránit zdraví a majetek občanů," vysvětlil policejní mluvčí. 

Při policejních zákrocích bylo zadrženo jednatřicet lidí. „Jednadvacet z nich se dopustilo přestupku, zejména proti veřejnému pořádku, dalších deset osob bylo zadrženo pro podezření z trestných činů výtržnictví a násilí proti úřední osobě," potvrdil Tichý.

Podle policistů nebylo zjištěno žádné zranění na straně demonstrujících lidí. Lehce zraněni ale byli dva policisté. Poškozena byla rovněž dvě policejní auta.