„Pokud se dívkám šaty z nové kolekce zalíbí a jsou si jisté, hned si je zamlouvají, přestože mají maturitní ples až za pět nebo sedm měsíců," vysvětluje majitelka Kateřina Hozáková.

„Chci, aby děvčata nemusela jít na svůj maturitní ples nebo věneček v tanečních v šatech, které měla o rok dříve jejich starší kamarádka. Dbám na to, abych měla každý rok v nabídce novou kolekci. Samozřejmě ale někdy děvčata sáhnout raději po šatech z minulé sezony, protože se jim líbí a sluší jim," říká o svých zkušenostech majitelka půjčovny, která posledních pět let sídlí jen pár kroků od mělnického zámku.

Odkud pocházejí šaty, které nabízíte?
Většinou ze zahraničí, z Itálie, Francie, Španělska nebo Ameriky. Máme ale i pěkné české modely.

Musíte při výběru nové kolekce cestovat po přehlídkách?
Firmy přijíždějí přímo k nám se vzorky šatů z kolekcí na příští rok už na jaře.

Kolik šatů máte v nabídce?
Přes dvě stě.

To si jistě vybere každá slečna nebo dáma. Mají ale různé postavy, vycházíte z toho už při výběru šatů?
Jsou dané střihy šatů, které lichotí postavě, ať je třeba příliš štíhlá nebo plnější, záleží na střihu. Například mušelínové splývavé šaty nevezmu ve větší velkosti, protože by plnější slečně neslušely. O jiné střihy zase nestojím v malé velikosti, protože by se nehodily na štíhlou dívku.

Co když dívce nebo ženě šaty sluší, ale úplně jí nesedí nebo jsou příliš dlouhé?
Většinu šatů upravujeme na míru v délce i obvodu, je to v ceně. Na poslední zkoušce musejí mít zákaznice své boty, abychom doladili délku. V nabídce máme také šaty s takzvaným francouzským šněrováním, které se dají povolit o šest až deset centimetrů nebo naopak více přitáhnout. Jsou to šaty, které vytvarují dokonalou postavu, skvěle sedí i díky vnitřním všitým prádlovým korzetům, s kosticemi až na boky a pevnými košíčky.

Co letí v letošní sezoně?
Navzdory módním trendům je nezbytné vycházet z toho, že každé dívce sluší něco jiného. V letošní sezoně jsou módní korzetové šaty se širokou skládanou sukní nebo splývavé mušelínové šaty, oboje zdobené třpytkami 
nebo kamínky.
K tomu se asi musejí vybírat i vhodné boty?
Univerzální radou jsou boty stříbrné, které jdou ke všem barvám. Mohou být po léta ve skříni a stále se hodí.

Jsou ke společenským šatům nezbytné boty na vysokém podpatku?
Podpatky sice doladí držení těla, ale záleží na střihu šatů a výšce slečny nebo dámy. Například pro malou dívku nejsou vhodné balerínky a vysoká dívka zase příliš nestojí o vysoké podpatky. Ale když jsou dlouhé šaty s bohatou sukní, nejsou boty téměř vidět. Vím, že maturantky, když si chtějí ples opravdu užít, zují s postupujícím večerem boty na podpatku a řádí na parketu v teniskách nebo bosé.

Jsou u všech společenských šatů holá ramena?
Určitě ne, zejména u větších velikostí jsou děvčata raději, když mají přikrytá ramena a ruce. Stejné je to u dam, které už mají trochu věk. Dá se to ale řešit i šálem přes ramena.

Takže k vám nechodí pro šaty jen studentky nebo nevěsty?
Přicházejí zákaznice každého věku. Mám klientelu dam, které se vracejí každý rok před jediným plesem, na který v sezoně jdou. Už když vybírám novou kolekci, vím, které z nich se které šaty budou líbit.

Máte klientelu výhradně z Mělníka a okolí?
Hodně k nám jezdí děvčata z Prahy, protože je to pro ně podstatně výhodnější. Vyplatí se jim cestovat, stejné šaty tu pořídí za výrazně nižší cenu. Navíc se v pražských půjčovnách šaty stále točí, půjčí se mnohokrát za sezonu a bývá to na nich znát. U nás to bývá většinou dvakrát, nejvýš třikrát, a šaty jsou stále stejně krásné.

Jaká je vůbec životnost společenských šatů?
Jak u kterých, záleží na materiálu a zpracování, například hedvábné mušelínové šaty se mohou vzít nejvýš čtyřikrát, taftové šaty zvládnou více sezon.

Co se stane s modely, které z půjčovny vyřadíte?
Každý rok koncem března míváme výprodej, kde si lze šaty z minulých sezon koupit.

Nabízíte i společenské obleky pro pány?
Máme pánské obleky i smokingy. Maturanti většinou mívají obleky z tanečních, ale tatínkové často na poslední chvíli volají, protože zjistí, že už jim jejich obleky nejsou. V každém případě se snažíme mít ke každým dámským šatům ve stejné barvě i kravatu pro pána, který dámu doprovází, aby bylo znát, že patří k sobě, a ladili spolu.