Vedoucí Vinařství mělnické zahradnické školy Vojtěch Kušina uvedl, že začíná prodej burčáku z vinné révy odrůdy Müller Thurgau.

„Burčák bude mít asi osmnáctistupňovou cukernatost, což je pro tuto odrůdu naprosto optimální,“ řekl Kušina a doplnil, že právě odrůda Müller Thurgau je choulostivá na nedostatek kyselin. „Pokud jsou cukry moc vysoké, kyselinka se ztrácí, a víno pak nemá požadovanou celkovou harmonii,“ vysvětlil zkušený vinař.

Lidé, kteří se těší na krátkou burčákovou sezonu, se chtějí vyhnout falešnému burčáku, takzvanému jabčáku. Podle Kušiny se však na trhu nevyskytuje příliš často. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž provádí časté kontroly a po odhalení podvodu následují ostré sankce. „Vysoké pokuty se prodejcům nevyplatí,“ poznamenal Kušina.