Stejně jako každý rok vařili studenti Středního odborného učiliště v Neratovicích.

„Začali jsme v obou dnech brzy ráno, aby jídla byla čerstvá,“ vysvětlila studentka druhého ročníku Eliška Lichtenbergová, která se podílela na přípravě hubníku. V muzeu pak strávníkům nabízela polévku. Měli na vybranou z kysela, které se dělá z chlebového kvasu, a švestkové polévky. A chutnalo jim.

Na talířcích měli například i kapra pečeného s kyselou smetanou, kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo žáby smažené na francouzský způsob. „Jsou vynikající, jemné, něco mezi králičím a kuřecím masem,“ svěřovali se návštěvníci.

V široké nabídce dávných dobrot byla například i sladká kaštanová pěna, cukroví a smažené jablkové knedlíky se skořicovým cukrem nebo muzika ze sušeného ovoce, která se maže na vánočku.

Další ze studentek, Pavlína Andraščíková, vařila podle dávných receptů na vánoční setkání v mělnickém muzeu už potřetí. Přesto se u nich doma ve svátečním menu neobjevují. „Dáme si rádi zlatý český řízek,“ smála se.

Stejně na tom, byla asi i většina návštěvníků. Staročeská jídla ale rádi ochutnali.

„Znám jen pučálku, tu vařívala moje babička,“ řekla mezi dvěma chody Blanka Štráchalová z Mělníka.

Podle Renaty Brtníkové z regionálního muzea tam sice vonělo vánoční menu naposledy, návštěvníci se ale mohou těšit na jaro.

„V letošním roce jsme začali s jarní kuchaní našich babiček a prababiček, která se vařívala v postní době před Velikonocemi a o svátcích,“ doplnila Renata Brtníková.