Provozovatelé těchto zařízení na Mělnicku zatím žádná omezení v provozních řádech koupališť nemají, ale také se zatím s žádnou takovou návštěvou nesetkali. Například podle Antonína Davida, který je provozovatelem bazénu v Mělníku, sem muslimské ženy nechodí a v řádu koupaliště není specifikováno, v jakých plavkách se lidé smí koupat. Nicméně připouští, že kdyby se situace obrátila a ženy v burkinách by do bazénu začaly chodit, musel by se provozní řád podle toho upravit. „Jezdím po světě a jsem na ně zvyklý. Ale na druhou stranu zodpovídám za bezpečnost a kvalitu vody, takže musím zvážit určitá rizika,“ konstatoval David.

K výbuchu, patrně tlakové lahve, došlo krátce po sedmé hodině ranní. Dům se následně vznítil.
Po výbuchu zůstaly z domu ohořelé trosky

Co jsou burkiny?
Burkiny jsou celotělové ženské plavky, které zakrývají vše kromě konce končetin a obličeje. Plní požadavky na hidžáb a rozšířily se v islámském prostředí jako oblečení do vody, které ženu příliš neodhaluje a je tedy z náboženského hlediska přijatelné. Slovo samo vzniklo zkřížením slova „burka“ označujícího arabský tradiční zahalující oděv a slova „bikiny“.

Neratovický bazén, který je nyní v odstávce a bude fungovat až od srpna, má ve svém provozním řádu určitou specifikaci, ale podle Vojtěcha Pohla, jednatele společnosti, která bazén provozuje, není nastaven tak, že by někoho diskriminoval. „Je to choulostivá otázka, ale podle mého názoru z hygienického hlediska v tom problém nevidím,“ uvedl.

Lidé se názorově dělí na dva tábory. Jedněm by burkiny vůbec nevadily, další v nich vidí problém hlavně po hygienické stránce. Například Miroslava Havlová má představu, že tyto speciální plavky mohou skrývat různé kožní problémy. „My musíme před vstupem do bazénu jít do sprchy a omýt pot a prach. Neumím se představit, jak ony se sprchují v těch svých plavkách,“ popsala své obavy.

Další upozorňují na nepřizpůsobivost těchto žen. „Když zde chtějí žít, tak ať se přizpůsobí našim zvykům. My se u nich taky musíme zahalovat,“ vidí situaci například Jitka Jechová.

Po Labi plují kachny, které mají jehlicí probodený krk. Záchranáři už některé odlovili a jehlici jim odstranili.
Zvrácená hra nebo dílo psychopata? Kachnám někdo prostřeluje krk jehlicí