PETRA ŠPITÁLSKÁ

Přišla na svět brzy ráno v suché stáji v zaplavené vesnici, kde se v noci protrhla hráz. Kobylka černá jako uhel dostala jméno Santorini.
Chovatelka Lucie Čížková její příchod na svět zaspala, přestože celou noc chodila hodinu co hodinu do stáje.
Byla to zvláštní noc plná napětí. Zálezlice čekaly, zda hráz odolá tlaku vody, která se na vesnici valila už třetí den. A kobyla Resta se zatím chystala přivést na svět své druhé hříbě…

Restu, hnědku s bílou hvězdičkou na čele, má Lucie Čížková už šest let. Má prý zlatou povahu, je mírná a rozvážná. Před dvěma lety měla první hříbě, kobylku Maybe Baby Z. „Teď s ní začneme pracovat, ve čtyřech letech ji už čekají závody," vysvětluje chovatelka parkurových koní.

Podruhé byla Resta březí od loňského června, po jedenácti měsících se mělo hříbě narodit. Odhadovaný termín ale den po dni míjel…
„Tři týdny před narozením Santorini odešla Restě hlenová zátka, to bývá známkou blížícího se porodu. Dlouho jsem tehdy marně sháněla veterináře, který by k nám přijel. Asi měli strach, že už by hříbě mohlo být mrtvé. Když konečně Restu prohlédli, zjistili, že se hýbe. Stále se mu ale nechtělo na svět," vypráví Lucie Čížková.

Den před porodem se Resta osypala, což mohla být odezva jejího imunitního systému na smrt hříbátka. A zase se sháněl veterinář.
Tehdy už v Zálezlicích stoupala voda, příjezdová cesta k vesnici byla ale naštěstí zatím suchá.

Veterinář měl dobrou zprávu. Hříbě je živé! A porod může nastat každou chvíli.

Santorini si pro svůj příchod na svět ale zvolila až ráno po dramatické noci. Dlouhých dvanáct dní po termínu. „Asi se jí nechtělo do deště," říká Lucie Čížková. Podle zkušeností chovatelů koní není neobvyklé, když hříbě ve špatném počasí zůstává v těle kobyly a rodí se až ve chvíli, kdy začíná být hezky. A od té doby, co se Santorini narodila, je lepší počasí…

Hříbata dostávají jména se shodným začátečním písmenem jako jejich otcové. Maybe Baby Z měla otce Montreala, Santorini strakatého hřebce jménem Special Colores. Sama dostala jméno podle ostrova u Kréty, který tam zůstal po výbuchu sopky.

Malá kobylka měla po narození padesát kilogramů. Teď prý bude den co den nabírat kilo až kilo a půl, až do šesti set nebo sedmi set kilogramů v dospělém věku.