Vánoční strom v Libiši začal svítit po pátečním soumraku, kdy se tam sešly děti s lampiony a spolu s dospělými zpívaly koledy. Voněl tam čaj s rumem a všichni měli sváteční náladu. V úterním ránu už ale na jehličnanu zářila jen špička.

Starosta Zdeněk Mráz to zjistil ještě před rozedněním cestou na radnici. „Někdo vytáhl ze spodní části venkovní lampy pojistku, asi ji strčil do kapsy, protože jsme ji tam nenašli. Pak se pustil i do řetězu," řekl libišský starosta. Zloděj to přitom neměl snadné, řetězy byly namotané na větvích a pevně uchycené dráty. Dokonce zůstávají na stromě po celý rok, samozřejmě zhasnuté. „Neponičilo je ani letní krupobití, které ve vesnici potlouklo hodně aut," poznamenal Zdeněk Mráz.

Včera už začali v Libiši pracovat na novém osvětlení vánočního stromu, který má ve vesnici zářit po celý adventní čas každý den od chvíle, kdy se setmí, až do rána. „V ulici, kde jehličnan je, máme sokolovnu, školku i školu, necháváme ho svítit i po svátcích, je to hezký pohled," připomněl starosta.

Přesná výše škod zatím není jasná. Dvacet metrů řetězu stojí bez daně z přidané hodnoty dva tisíce dvě stě korun. V Libiši zloději sebrali dva dvacetimetrové kusy a třetí přestřihli. Další náklady padnou na práci a plošinu, ze které se řetězy musejí na strom připevnit.

Hned v následující noci byla cílem zlodějů garáž místních sportovců, kterou používá obec jako zázemí pro svou techniku i nářadí na údržbu a úklid. „Přišli jsme o motorovou pilu, křovinořez, sekačky a elektrocentrálu," uvedl Zdeněk Mráz. Kdyby hned po krádeži začalo sněžit, byl by to průšvih. Zmizela totiž i hrabla na úklid sněhu. „Nešlo o běžná plastová hrabla, ta se lámala, ale kvalitní profesionální nářadí," doplnil.

Škody dosáhly skoro sto osmdesáti tisíc korun, většinu následků nese obec, o svůj majetek ale přišel i podnikatel, kterého si na údržbu a úklid najímá. „Některé věci byly sice pojištěné, po letech používání ale jejich hodnota klesla, od pojišťovny tak nedostaneme žádnou výraznou částku," řekl starosta. A tak libišským zastupitelům nezbyde, než ještě z letošního rozpočtu nakoupit alespoň dvě hrabla a motorovou pilu, bez kterých se v zimě vesnice neobejde.

Naštěstí zloději nevybílili celou garáž. Mezi věcmi, které tam zůstaly, byl i traktůrek, víceúčelový stroj, který dokáže v létě zametat a v zimě shrnovat sníh i sypat cesty. „Už řešíme lepší zabezpečení skladovaného majetku," řekl Zdeněk Mráz.

Starosta Libiše vyzývá místní lidi, kteří se mohli v pondělní nebo úterní noci nebo časném ránu pohybovat po vesnici, aby svým případným svědectvím přispěli k dopadení pachatele nebo pachatelů. „Mohli si všimnout cizích lidí, čekajícího auta nebo něčeho podezřelého," vysvětlil starosta, který chce před zloději, kteří řádili v Libiši, varovat i další vesnice a města v okolí.