Pietní akce se zúčastnili poslankyně Věra Kovářová, europoslanec Jiří Pospíšil či Roman Kroužecký, starosta nedalekých Neratovic.

Jiří Pospíšil během své návštěvy mimo jiné poděkoval místním občanům, že se o odkaz Jana Palacha starají. „Probíhající rekonstrukce domu, ve kterém Jan Palach vyrůstal, je dobrým signálem. Stavby s takovou historií nám nesmí chátrat před očima. Věřím, že stát z domu co nejdříve vybuduje pamětní místo, které bude život a odvážný čin Jana Palacha důstojně připomínat současné společnosti a zároveň svědectví tehdejší nelehké doby uchová i pro další generace. Nesmíme zapomínat na činy, které nám pomohly vrátit svobodu, jednu z nejdůležitějších věcí, které v životě máme,“ řekl europoslanec Pospíšil. Palachův dům by měl být 21. srpna letošního roku otevřen a kolaudován jako muzeum.

Slavnostní vzpomínkovou akci zakončila vernisáž výstavy Jan Palach ´69, která zachycuje na historických fotografiích události ze života Jana Palacha. Autoři výstavy jsou Petr Blažek, Patrik Eichler a Jakub Jareš.
Publikace Spolužák Jenda byla slavnostně uvedena na vzpomínkové akci

Žáci z místní základní školy Jana Palacha, členové školního parlamentu, vedli diskusi s poslankyní a europoslancem k tématu života Jana Palacha a odkazů demokracie.

„Jsem rád, že se v tomto čase vydali vysocí ústavní představitelé do rodné vesničky, dnes už městyse Všetat, a setkali se zde s místními obyvateli a studenty. Je nutné dbát o odkaz Jana Palacha i na menších školách, třeba jako je ta ve Všetatech. Myslím, že si to naši žáci velmi dobře uvědomují a krásně diskutovali,“ řekl starosta Všetat Sokol.

Jeho slova doplnila také poslankyně Věra Kovářová. "Měli bychom udržovat vzpomínku na Janův čin jako symbol boje za svobodu. Nelze připouštět bagatelizování jeho statečné osobní oběti, kterou byl ochoten za náš národ odevzdat. Jeho odkaz je pro nás velkým závazkem, který by měl být každým, kdo ctí svobodu a demokracii, naplňován. I po padesáti letech je připomínka Palachova činu a jeho souvislostí nesmírně aktuální. A dnes možná víc, než kdy jindy," uzavřela poslankyně Věra Kovářová. 

Ilustrační foto
Obchvat Kralup by mohl začít růst už příští rok

Roman Hrůza