VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vegetariáni nejsou odkázáni na smažák

Mělník - Časy, kdy byli vegetariáni v restauracích odkázáni jen na vyhlášený smažák, už dávno minuly. V Mělníku si stejně jako ve většině měst ve středních Čechách mohou hosté vybírat ze širší nabídky jídel, která neobsahují maso. Vegetariáni nejsou opomíjeni dokonce ani v jídelnách a bistrech.

9.1.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Shutterstock

V mělnické restauraci Na Hradbách si vegetariáni i hosté s bezlepkovou dietou mohou vybírat ze čtyř různých jídel. Podle tamní servírky Natálie mají nejčastěji zájem o krémové rucolové rizoto s olivovým olejem a parmazánem. „Pokud si někdo přeje odstranit z jídla některou z potravin, třeba proužek šunky z dýňové polévky, kterou používáme na dozdobení, rádi mu vyhovíme,“ říká. Denní nabídka jídelníčku obsahovala včera vegetariánský krém z pečené dýně hokaido, nabídka všedních dnů zahrnovala cuketové rizoto, rucolový krém a smažený hermelín. Polední jídlo se tam dá pořídit do 150 korun.

Špatně si v nabídce bezmasých jídel nevede ani sousední Jídelna u Růzhů. Pondělní menu obsahovalo žampiony s listovým špenátem, mandlovým mlékem a rýží za 75 korun. Podle vedoucí jídelny pro vegetariány vaří denně alespoň jedno jídlo. „Zájem je, ale více než deset porcí denně bychom neprodali, a tak připravujeme omezený počet jídel,“ vysvětluje.

Pozadu nezůstává ani čínská restaurace Zámecký dům, která nabízí hned čtyři vegetariánská jídla. Nejdražší z nich je Tou-fu, které stojí 139 korun.

Zkrátka nepřijdou ani hosté nedaleké poetické kavárny Pohodovej anděl, v jejímž sortimentu jsou vegetariánské chlebíčky s pomazánkami nebo plněné housky. „ Snažíme se hostům vyhovět, na přání jim připravíme například obložené chlebíčky s pomazánkou, sýrem a zeleninou, slané koláče s mozzarellou nebo vegetariánskou polévku,“ shodují se majitelé podniku.

Vegetariána, který by zhodnotil mělnickou nabídku bezmasých jídel, reportéři Deníku při průzkumu v ulicích města nepotkali.

Podle Pavlíny Bechyňové z Liběchova, která si čas od času dá ráda vegetariánské jídlo, je nabídka spíš slabší. „Většinou jen saláty,“ říká. Vlasta Veselá z Mělníka, která dá před bezmasým jídlem přednost pořádnému řízku, si naopak myslí, že vegetariáni mají v místních podnicích slušný výběr.

Autor: Otto Lokaj

9.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Olympik Mělník - Svarog Teplice
14

Vyloučení stálo Olympik zápas, Teplice vyhrály i podruhé

Divocí koně na hradecké Plachtě.
18

OBRAZEM: Na Plachtě vypustili divoké koně. Pomohou prostředí

Romantika dávných lásek láká k valentýnským výletům po kraji

Střední Čechy – Historické drby dokážou učinit minulost půvabnou – a to tím spíš, pokud se jedná o historky o lásce. Spoustu inspirace v tomto směru – a třeba i podnětů k výletu v rámci oslav svátku zamilovaných svatého Valentýna – nabízí nový počin Středočeské centrály cestovního ruchu: brožura nazvaná Milostné příběhy středních Čech.

Krása a elegance. Krasobruslení si stále drží úroveň

Střední Čechy – V Moskvě právě soupeří nejlepší krasobruslaři starého kontinentu. Ale jak na tom je krásný sport, který má v naší republice tak obrovskou tradici, ve středních Čechách? Zdá se, že se mu i přes těžké podmínky vede obstojně. Deníku o tom vyprávěla sekretářka nového krajského svazu Ladislava Eichenmannová. 

KRÁTCE: Ve Všetatech se bude vzpomínat na Jana Palacha

Mělnicko - Přinášíme vám krátké zprávy z Mělnicka.

Husa bez provázku a výcvik lavinových psů: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 18. a 19. ledna 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>