V mělnické restauraci Na Hradbách si vegetariáni i hosté s bezlepkovou dietou mohou vybírat ze čtyř různých jídel. Podle tamní servírky Natálie mají nejčastěji zájem o krémové rucolové rizoto s olivovým olejem a parmazánem. „Pokud si někdo přeje odstranit z jídla některou z potravin, třeba proužek šunky z dýňové polévky, kterou používáme na dozdobení, rádi mu vyhovíme,“ říká. Denní nabídka jídelníčku obsahovala včera vegetariánský krém z pečené dýně hokaido, nabídka všedních dnů zahrnovala cuketové rizoto, rucolový krém a smažený hermelín. Polední jídlo se tam dá pořídit do 150 korun.

Špatně si v nabídce bezmasých jídel nevede ani sousední Jídelna u Růzhů. Pondělní menu obsahovalo žampiony s listovým špenátem, mandlovým mlékem a rýží za 75 korun. Podle vedoucí jídelny pro vegetariány vaří denně alespoň jedno jídlo. „Zájem je, ale více než deset porcí denně bychom neprodali, a tak připravujeme omezený počet jídel,“ vysvětluje.

Pozadu nezůstává ani čínská restaurace Zámecký dům, která nabízí hned čtyři vegetariánská jídla. Nejdražší z nich je Tou-fu, které stojí 139 korun.

Zkrátka nepřijdou ani hosté nedaleké poetické kavárny Pohodovej anděl, v jejímž sortimentu jsou vegetariánské chlebíčky s pomazánkami nebo plněné housky. „ Snažíme se hostům vyhovět, na přání jim připravíme například obložené chlebíčky s pomazánkou, sýrem a zeleninou, slané koláče s mozzarellou nebo vegetariánskou polévku,“ shodují se majitelé podniku.

Vegetariána, který by zhodnotil mělnickou nabídku bezmasých jídel, reportéři Deníku při průzkumu v ulicích města nepotkali.

Podle Pavlíny Bechyňové z Liběchova, která si čas od času dá ráda vegetariánské jídlo, je nabídka spíš slabší. „Většinou jen saláty,“ říká. Vlasta Veselá z Mělníka, která dá před bezmasým jídlem přednost pořádnému řízku, si naopak myslí, že vegetariáni mají v místních podnicích slušný výběr.