Po velikonočním hodování přibylo do mnohých domácností několik desítek vařených vajíček.

A hospodyňkám tím přibyly starosti, jak snimi naložit. Nejčastějším řešením bývá vajíčková pomazánka.

Podle vedoucí oddělení výživy krajské hygienické stanice Jarmily Miškovské je ale ze všeho nejdůležitější zpracovat vejce včas.

„Není možné jednoznačně stanovit dobu spotřeby. Nemáme totiž stoprocentní jistotu, zda bylo vejce uloženo v lednici a jestli je správně tepelně upravené. Velkou roli také hraje doba, než se vejce dostane z košíku hodovníků do chladu. Ale zhruba se dá říct, že pokud vím zcela jistě, že vejce bylo správně uvařené, pochází z důvěryhodného zdroje, nebyl narušený teplotní řetězec a vejce uchováme v lednici, je možné ho sníst ještě za tři až pět dní,“ uvedla Miškovská.

Konzumace starších nebo nesprávně tepelně upravených vajec by totiž mohla způsobit průjmová onemocnění nebo dokonce salmonelózu, která může být smrtelně nebezpečná pro seniory a velmi malé děti.

Důležité je také dávat pozor na vařená vejce, která jsou místo potravinářské barvy ozdobená temperovými, vodovými či jinými barvami.
„Tato vejce by se neměla konzumovat vůbec, protože skořápka je propustná a nezabrání průniku škodliviny z povrchu vejce do vnitřního obsahu. Stejně nebezpečné může být i lepidlo,“ varuje vedoucí oddělení výživy.