Tradičně se vepř poráží v předvánočním období, protože masné výrobky jsou náchylné k rychlé zkáze a je tedy vhodné je vyrábět v chladném období. V minulosti byla zabijačka pravidlem téměř v každém domě, aby se zajistilo maso na dlouhou zimu.

Domácí porážkou mohou být poražena ve vlastním hospodářství chovatele jatečná zvířata s výjimkou skotu staršího 72 měsíců, koní, oslů a jejich kříženců. Podle slov mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka maso a orgány z domácí porážky jsou určeny pro vlastní spotřebu chovatele a jeho rodinu.

„Chovatel musí při domácí porážce postupovat v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a jeho prováděcími vyhláškami, především vyhláškou o ochraně zvířat při usmrcování. Zejména je nezbytné zajistit, aby poražení bylo provedeno omráčením a následným vykrvením. Jatečné zpracování zvířete před jeho vykrvením je zakázáno,“ vysvětluje Vorlíček.

Veřejné zabijačky už dnes není možné vykonávat. „Chce-li někdo uspořádat zabíjačkové hody, může tak učinit, v případě, že prase předtím nechá porazit ve schváleném zařízení. Tím je zaručeno, že zvíře bylo před porážkou i po ní veterinárně prohlédnuto a rozbouráno a lidem je možno v rámci veřejného stravování nabídnout zabíjačkové pochoutky,“ říká mluvčí.

Prodávat výtvory ze zabijaček dál není možné. Na to je potřeba povolení Státní veterinární správy. „Pokud jde o výrobky z vepřového masa, není možné mít výjimku z tohoto pravidla, tak jak je to možné pro čerstvé maso drůbeže, králíků a nutrií,“ dodává Vorlíček.

Řezník, který se ovšem v mládí vyučil na zedníka a po zabijačkách už dnes jezdí jen pro zábavu, používá speciální jateční pistoli, která je určená k humánnímu usmrcování bez zbytečných bolestí a stresu.
Správný řezník musí mít dobrou chuť
Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty.
Středočeští záchranáři mají dvě novinky, které jim pomáhají v péči o pacienty