Na radnicích většiny měst na Mělnicku zavlaje ve čtvrtek tibetská vlajka. Kampaň, ke které se evropská města od poloviny devadesátých let minulého století každoročně připojují, poukazuje na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Na mělnické radnici vlajka se zasněženou horou a zářícím sluncem zavlaje už po sedmnácté. Potvrdil to starosta města Ctirad Mikeš.

„Vyvěšením tibetské vlajky dáváme jasně najevo, že právo tibetského národa na sebeurčení je nezcizitelné. Násilným připojením Tibetu k Číně došlo k devastaci tradiční kultury této horské země," uvedl mělnický starosta, který každoročně na radnici přijme až dvacet čínských delegací. Postoj města k podpoře Tibetu to podle něho ovšem nemění.

„Pokud by se Číňané zeptali, dostali by jasnou odpověď na to, proč Tibet podporujeme. Zatím se o to ale nezajímali," připomněl starosta, který jednu z čínských delegací přijal právě v pondělí.

Za samozřejmost považují vyvěšení tibetské vlajky i v Neratovicích a Kralupech nad Vltavou.

„Patříme mezi města, která se k akci Vlajka pro Tibet připojila už na jejím počátku. Připadá nám to jako smysluplná věc, protože akce vznikla na podporu Tibetu, který byl k Číně připojen násilím, což by alespoň pro demokraticky smýšlející lidi měl být apel k tomu, že se nemůžeme spokojit s násilím. Bohužel se na to často zapomíná," konstatoval starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček.

Odlišný názor na vyvěšování vlajky Tibetu má starosta Kostelce nad Labem Josef Chalupa. Na kostelecké radnici totiž ani letos symbol Tibetu nezavlaje. „U nás vlajka viset nebude, přijde mi to pokrytecké. Čína na to stejně nereaguje, takže je to jen takové plácnutí do vody. Osobně Tibet podporuji, ale vyvěšování vlajek se mi nelíbí, protože se za tu dobu, co se vyvěšují, nezměnilo vůbec nic," prohlásil kostelecký starosta.

Ke kampani Vlajka pro Tibet se vedle tří největších měst na Mělnicku dlouhodobě připojuje například i Mšeno a Veltrusy.
Česká republika se k mezinárodní kampani připojuje pravidelně od roku 1996. V loňském roce kampaň vyvěšením tibetské vlajky na budovách úřadů podpořilo 697 vesnic, měst nebo krajů.