Větrná smršť, která se v pondělním podvečeru prohnala přes Všetaty, nechala na tamním hřbitově spoušť.

Silný vítr rozlámal letitou lípu, která už měla podle správce hřbitova Josefa Lafka nejlepší léta za sebou. „Zdravotně na tom nebyla zrovna nejlépe. Dvě ze tří hlavních větví se ulomily a spadly na hroby," konstatoval správce všetatského místa posledního odpočinku.

Strom, který dosahoval výšky bezmála třiceti metrů, poničil asi patnáct hrobů. Potvrdil to velitel jednotky Sboru dobrovolných hasičů ve Všetatech Luboš Klobása, který se svými kolegy během dnešního dopoledne vyrazí rozlámanou lípu rozřezat 
a odstranit ze hřbitova.

Během pondělního večera, který byl na většině území Mělnicka jinak poměrně klidný, padaly stromy ještě 
u silnice, která vede ze Všetat do Kostelce nad Labem. „Spadlo tam pět stromů, které jsme ze silnice vzápětí odstranili," připomněl velitel všetatských dobrovolných hasičů. Podle něho muselo jít o skutečně silné poryvy větru, protože na druhé straně hřbitova jsou poničené i pomníky, kterých se rozlámaný strom ani nedotkl. Podepsal se na nich vichr.

Hřbitov ve Všetatech je od pondělní kalamity zavřený, aby se tam nikdo nezranil. „Vrata jsou pod řetězem. Až polámané větve a zbytek stromu hasiči odklidí, pomníky se budou muset opravit," řekl správce hřbitova, který se obrátí na všechny vlastníky poškozených hrobů.