„Doufám, že se peníze na rekonstrukci vily uvolní v příštím roce. Projekt už máme,“ říká mělnický místostarosta Milan Schweigstill. Záležet bude i na tom, jak do místních záměrů zasáhnou ekonomické následky koronavirové krize.

Náklady by se podle Schweigstilla mohly vejít zhruba do deseti milionů korun. „O dotace bychom žádali rádi, ale zatím nejsou žádné vypsané. Dotační období Evropské unie se ještě pořádně nerozjíždí,“ vysvětluje místostarosta s tím, že se nyní vyřizuje stavební povolení na rekonstrukci vily, která je majetkem města.

Dětenický Food market.
OBRAZEM: Food market lákal v neděli do Dětenic

Výchozím důvodem k rekonstrukci vily prý byl havarijní stav elektroinstalace, která se musí kompletně vyměnit a zároveň přizpůsobit potřebám základní umělecké školy. Stejně jako prostory, ze kterých zmizí některé příčky. Stavba se podle místostarosty více přiblíží své původní podobě. „Ve vile se nacházejí dvě velké místnosti nad sebou. Jedna by pravděpodobně sloužila jako hudební sál pro nějaké reprezentativní akce a druhá jako ateliér pro výtvarnou činnost,“ říká Schweigstill.

Škola se částečně přesune do Husovy ulice především proto, že počtu žáků hudebních a výtvarných oborů dvě aktuálně využívané budovy už nestačí.

Akcí získá lépe vyhovující prostory také knihovna. Práce v Domě služeb na náměstí Karla IV. se podle místostarosty už blíží k závěru. „Uvolnili jsme knihovně celé první patro, které se dlouhodobě nedařilo obsadit obchody,“ vysvětluje Milan Schweigstill.

Na náměstí by měla vzniknout velká, otevřenější a přehlednější knihovna se speciálními odděleními pro děti. „Bude se tam nacházet jakási herna, upravená tak, aby do ní mohly v rámci výuky docházet třeba i školy,“ potvrzuje místostarosta, podle kterého se knihovna díky novému vybavení dostane na úroveň jednadvacátého století. „Ve stísněných prostorách vily Karola se zdaleka nemohla tak realizovat,“ dodává Schweigstill.

Osobní automobil sjel v Kostelci nad Labem do potoka.
Řidič pod vlivem alkoholu utopil auto v potoce

Jiří Štraub