Stříbrná i bronzová medaile. A nejlepší kolekce vín. Na letošním ročníku Národní soutěže vín pro oblast Čechy se mělnickému vinaři Luďku Vondrákovi dařilo.
Do soutěže přihlásil v podstatě všechna vína, která v jeho sklepě jsou. „Většina vín byla ročník 2015, ale zkusil jsem tam dát i starší Kerner – výběr z hroznů ročník 2009 a 2012. V kolekci byly i tři ryzlinky, Rulandské bíle a Modrý Portugal, který získal stříbrnou medaili a byl vyhodnocen jako nejlepší Modrý Portugal na výstavě," připomíná Luděk Vondrák, který dostal medaili i za pozdní sběr odrůdy Kerner. Tentokrát bronzovou.
Velké šance bude mělnický vinař mít zřejmě i příští rok. Vína z hroznů sklizených v letošním roce by se totiž mohla vydařit. „Na začátku letošní sezony nás sice trápily jarní mrazíky, ale ve srovnání s minulým rokem byla úroda na podobné úrovni. Byl dostatek srážek i slunečního svitu, takže ideální podmínky pro vývin hroznů a jejich zrání," popisuje vinař z mělnické Štorchovy stezky.
Teplo a slunečno se pozitivně promítlo v obsahu cukru v bobulích. „Sklízeli jsme v průměru téměř všechno v pozdních sběrech kolem dvaadvaceti až třiadvaceti stupňů cukernatosti."
Vondrákova rodící se vína prý vypadají slibně. „Z loňského roku máme převahu suchých vín, takže letos se budeme snažit ve vínu zachovat zbytkový cukr. Ryzlinky ale necháme suché," líčí vinař, který hospodaří na zhruba třinácti hektarech vinic v okolí Mělníka. Více než polovina patří jemu, ostatní plochy má v nájmu.
Luděk Vondrák má vinařství v rodině. Vedle jeho dědečka, který byl ovocnářem, se vinařstvím zabýval jeho otec.
„Jeho prvním zaměstnavatelem byly Pražské vinařské závody, kde to vlastně začalo. Pak si se zahrádkáři pronajal vinici pod liběchovským kostelíčkem, kde jsme jako malí kluci s bratrem pobíhali," vzpomíná na první seznamování s vinohradem Luděk Vondrák, kterému prý většinu zkušeností přinesla až praxe. „Člověk do toho musí spadnout a pár let se v tom plácat, aby se něco naučil.
Většinou je to boj s časem. Ve vinařství je obrovské množství práce, takže je potřeba hledat každé místečko, kde je možné si trochu práci usnadnit," doplňuje vinař.
