Největší kulturní akce roku se blíží! Mělnické vinobraní 2007 bude opět plné hudby, zábavy, atrakcí, ale hlavně dobrého pití v podobě vína a tradičního burčáku.

Po kladných ohlasech z loňského roku, kdy radnice rozhodla posunout čas odpalu slavnostního ohňostroje na dřívější hodinu, se letos rozhodla u této praxe zůstat. I tento rok si tak užijí ohňostroj i menší děti, které měli až do Vinobraní 2005 smůlu.

Ohňostroj začne v 20.30 hodin a přímo tak naváže na plánovaný příchod Jeho císařské milosti a krále českého Karla IV. s družinou do Mělníka. Pestrobarevná podívaná bude minimálně stejně atraktivní, jako ta loňská. Podle dosavadních informací totiž budou střelmistři pyrotechnickou munici vystřelovat do výšky 100 až 300 metrů. „I letos bude ohňostroj odpalován z Aušperku,“ řekl pro Mělnický deník místostarosta Zdeněk Koudelka, který je zároveň členem komise vinobraní.

Na Vinobraní mohou i v letošním roce zapomenout návštěvníci, kteří se díky různým výmluvám chtěli do centra města dostat bez vstupenek a prokazovali se jako zaměstnanci firem, které sídlí za branami slavnosti. „Dříve se stávalo, že se například firma o dvou zaměstnancích najednou během Vinobraní rozrostla na třicet lidí,“ řekl při loňské redukci neplatičů Zdeněk Koudelka.

Radnice proto i letos vyzvala všechny zaměstnavatele s provozovnami v centru města, aby na městském úřadě předložili seznamy zaměstnanců, kteří budou o slavnostech pracovat. Ti si pak na odboru kultury a školství vyzvednou vstupenky.

Program připomíná hudební festival
V historickém centru se tradičně uzavře doprava, ulice budou plné policistů a strážníků a hasiči budou v pohotovosti. Centrum zaplní stánky s vínem, burčákem, pivem a mnohačetným občerstvením. Děti mohou opět očekávat desítky pouťových atrakcí a starší návštěvníci pořádnou dávku dobré hudby. Letošní výběr kapel opět nenechá nikoho v klidu.

Na hlavním pódiu na náměstí Míru vystoupí už v pátek večer například Monkey Bussines či Slobodná Európa. Tradičně dobrý výběr kapel pokračuje v sobotu například Petrem Spáleným s Apollo bandem, Janis Joplin revival či Abraxasem. Náměstí rozezvučí po slavnostním ohňostroji kapely Mig 21 a po nich především u mladšího obecenstva velmi oblíbení Jaksi Taksi.

Ani poslední den slavností nebude hlavní scéna bez populárních hudebníků. Na pódiu se představí například Buty, Gipsy CZ, Wohnout či slovenští Horkýže Slíže. Na hlavní scéně bude průvodcem všech tří dnů Vojtěch Lindaur, známý moderátor a hudební publicista.

Na Vinobraní tradičně nebude chybět folková a coutry scéna v Husově ulici, historická scéna na Palackého náměstí a staročeský jarmark ve Svatováclavské ulici. Jarmark a historická scéna budou navíc letos pomyslně propojeny podobně orientovaným stánkovým prodejem v ulici, která obě historické části vinobraních slavností spojuje.

začátek: pátek 21. září Slavnostní zahájení v 15 hodin na náměstí Míru
konec: neděle 23. září poslední kapela dohraje přibližně v 18 hodin

vstupné na 3 dny:dospělí – 150 korun
děti do 6 let, lidé nad 70 let a držitelé ZTP – zdarma
děti do 15 let a důchodci – 40 korun