Pro běžného odběratele bude toto zdražení v praxi znamenat růst nákladů o jednu korunu denně. Podle předsedy představenstva VKM Radka Větrovce tak společnost získá na investice 90 milionů ročně navíc. „Musíme řešit nedostatek pitné vody a havarijní stav na několika místech vodovodní soustavy. Pokud bychom okamžitě nezačali investovat, mohlo by se brzy stát, že na řadě míst lidem z kohoutků voda nepoteče,“ vysvětluje.

Ilustrační foto.
Charita nebude mít sociální dům ani v Nelahozevsi

Pro zajištění dodávek vody z Prahy je nyní nutná rekonstrukce přivaděče z vodojemu Kopanina, čerpací stanice v Houstoni a také vlastního vodojemu Kopanina. „Náklady se sice budou pohybovat ve stamilionech korun, ale VKM nemá jiné řešení. Variantou by sice bylo čerpání podzemní vody z nových pramenišť v okresech Mělník a Mladá Boleslav, které ale komplikuje platná legislativa,“ dodává Radek Větrovec.

Dle názoru ředitele VKM Josefa Živnůstka je nezbytná obnova zařízení u obce Obříství na Mělnicku, která přivádí vodu z Mělnické Vrutice pro celou oblast Kladenska, ale také Kralup nad Vltavou, Odolenou Vodu a desítky dalších obcí. „Za současné situace bychom nebyli schopni vyřešit hrozící havárii a zajistit adekvátní zásobování obyvatel. Nemůžeme riskovat situaci, kdy v obcích a městech nepoteče týdny voda. Ale jen toto jediné místo představuje investici více než 100 miliónů korun,“ říká.

V kralupské rafinérii proběhlo havarijní cvičení, v rámci kterého byl prověřen havarijní plán a činnost zásahových jednotek.
V rafinérii si vyzkoušeli havarijní cvičení
Ilustrační foto.
Nové sociální byty pomohou zejména samoživitelkám