Stejně to dopadlo i po volbách v roce 2010, alespoň na následujícího dva a půl roku, než ve sněmovně nahradil Luďka Jeništu z Vlašimi, odcházejícího do senátu, bývalý učitel a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. A na posledních jedenáct měsíců volebního období se stal ve sněmovně jediným politikem přímo z Mělnicka. V roce 2013 skončil po volbách opět jako náhradník. Lépe dopadl loni na podzim v senátních volbách. Dnes působí jako senátor a stále zůstává kralupským starostou.

Po prvních parlamentních volbách v roce 1996 se stal poslancem z Mělnicka Tomáš Teplík, tehdy nejmladší zvolený politik. Ve sněmovně setrval i po volbách v roce 1998 a 2002. A právě v roce 2002 mělo Mělnicko dokonce tři zástupce, ještě Jiřinu Fialovou a Jiřího Třešňáka. Jiřina Fialová se do dolní komory parlamentu vrátila i po volbách v roce 2006. Tehdy se stal poslancem ještě Jan Morava, o dva roky později ale odstoupil po politickém průšvihu s kompromitujícími materiály.

K volbám ale v Čechách neodmyslitelně patří především chlebíčky, dortíčky, koláče a další nové receptury, které zaplnily volební místnosti ještě před jejím otevřením. Například volební komise v mělnické základní škole Jungmannovy sady na okrsku číslo 15, která se téměř nemění už desítky let, si sladké občerstvení připravila na večer, kdy pomine první nával voličů. Lidé, kteří chodí volit právě sem, se tak už léta setkávají s Emílií Korábovou. S usměvavou dámou, která už je v podstatě tamní stálicí. Ve volební komisi tak neschází ani při letošních volbách. A je rovnou její předsedkyní.

Emílie Korábová si navíc pro své členy připravila jako každé volby malý netradiční dárek. Letos přišly na řadu věnečky z barevných kousků látky, které si pro vzpomínku na tyto dva dny mohou doma vyvěsit členky komise a zároveň dlouholeté přítelkyně. Je to už taková místní tradice. „Chodíme si sem hlavně odpočinout od rodiny,“ směje se zapisovatelka.

Ilustrační foto.
Středočeši volili nové poslance

„Když losujeme o funkci předsedy, tak se vždycky smějeme, protože si ji většinou vytáhnu já," vypráví paní Korábová, která se ve chvílích, kdy nechodí téměř žádní voliči, vůbec nenudí. K volbám spolu s ní totiž putují i její záliby. Letos napekla ovocné košíčky, pro děti si nachystala do mističky želatinové cukrovinky a na parapet připravila rádio, aby věděly, co se děje v jiných volebních krajích v republice.

A už patnáct minut před otevřením obou místností se na školní chodbě začali scházet první voliči. Dveře se ale otevřely až přesně ve 14 hodin. Během prvních minut se v těchto dvou místnostech vystřídaly téměř tři desítky voličů. V 15 hodin se pak členové komise chystali s mobilní urnou do blízkého domova důchodců, kde na ně už netrpělivě čekali místní klienti.

Po hodině a půl, kdy lidé po celém okrese vhazovali do uren svoje hlasy, mělo například v Jeviněvsi odvoleno 24 voličů ze 172 možných. Přitom právě Jeviněves byla v předminulých volbách obec s největší volební účastí na celém Mělnicku.

Ve dvoutisícovém městysu Všetaty-Přívory občané volí ve dvou okrscích. Ten všetatský, jehož volební místnost sídlí v patře Obecního domu poblíž náměstí, vzali voliči od začátku útokem. Pár minut před 14. hodinou čekalo na otevření zhruba pět lidí. Někteří se svěřili, že měli cestu okolo, jiní žertovali, že se chtěli vyhnout frontám. Dobrá nálada provázela v úvodní hodinu voleb také komisi na čele s její předsedkyní Petrou Balounovou. Ta pro Mělnický deník okomentovala počáteční účast voličů jako slibnou, za úvodních šedesát minut se prakticky nestalo, aby v místnosti nebyl některý z více než tisícovky oprávněných voličů. „O volby do poslanecké sněmovny mají lidé zájem, chodí jich v porovnání s minulými volbami víc,“ řekla Petra Balounová. Jako správná předsedkyně také přispěla k občerstvení komise a napekla. „Páteční odpoledne vždy utíká rychle, horší je pak to sobotní počítání,“ podělila se o zkušenosti z předešlých voleb. Při minulých volbách do poslanecké sněmovny v roce 2013 činila ve Všetatech volební účast 53,16 procenta.

Dvě hodiny před pátečním uzavřením volebních místností hlásilo město Mělník volební účast téměř 35 procent. Potvrdil to mělnický vedoucí odboru vnitřních věcí David Kučera.

Letošní volební účast je zatím vekou neznámou. Jisté je, že se nevyrovná číslům z devadesátých let, kdy chodily k volbám na Mělnicku skoro tři čtvrtiny voličů. V roce 2002 přišlo dát své hlasy stranám nebo politikům už jen mírně přes polovinu voličů, v letech 2006 volební účast přesáhla šedesát procent a v roce 2013 klesla na necelých sedmapadesát procent. Nejvyšší účasti dosáhla při posledních volbách do sněmovny se 74,63 procenta Kanina, nejmenší obec na Mělnicku, kde volilo 50 ze 67 zapsaných voličů. Nejméně lidí volilo v roce 2013 v Hostíně u Vojkovic, kde účast dosáhla jen 47,18 procenta, a v Tupadlech se 48,28 procenta. Zajímavý byl Lužec nad Vltavou, kde volební účast dosáhla přesně padesáti procent.

Mělnická radnice.
KRÁTCE: Dva zastupitelé podali demisi