Své o tom vědí šikovné ženy, které se setkávají ve velkoboreckém volnočasové centru na kurzech pletení z papíru. Zvládat techniku, která připomíná pletení z vrbového proutí, je tam učí Iva Škarvadová.

„Pletení z papíru je hodně podobné pletení z pedigu, který nahrazují právě papírové roličky. Dají se dělat v podstatě z jakéhokoli papíru, z letáků, průklepového papíru a samozřejmě z klasických novin. Nastříhají se asi sedmicentimetrové pruhy, které se pak smotají a pomocí svářecího drátu nebo pletací jehlice se upraví konce roliček tak, aby do sebe šly zasouvat," popsala lektorka z Prahy.

Velkou výhodou pletení z papíru je podle ní to, že se papír neláme a nemusí se namáčet jako pedig. „S papírem se také mnohem lépe pracuje a je to mnohem levnější, protože letáky jsou přece všude kolem nás," připomněla s úsměvem lektorka.

Účastnice dubnového kurzu pracovaly například na výrobě chlebníku, věnce nebo obalu na květináč. Ten dobře zvládala i Jindřiška Němcová z Malého Újezdu, která dosud absolvovala všechny kurzy pletení z papíru. „Je fajn, že z papíru je možné opravdu uplést v podstatě cokoli. Na Vánoce jsem dělala stromečky, které jsem pak dávala jako dárky. A mělo to poměrně velký úspěch," řekla Jindřiška Němcová.

Papírovému pletení se doma věnuje také Věra Štěpánková, která už si upletla ozdobný obal na kapesníky, věnečky na dveře, zvonečky a naposledy jí pod rukama vznikal chlebník.

„Něco si nechám doma, něco rozdám. Dcera mi na to řekla, že nejdříve výrobky z papíru nosily dětí a teď je nosí babička," doplnila šikovná Mělničanka.

Do kurzů pletení z papíru se mohou zapojit i zájemci, kteří ještě žádný z nich neabsolvovali. „S těmi, co přijdou poprvé, vždycky probereme začátky, takže se nemusí bát, že by to nezvládali," poznamenala lektorka.