Demolice Ameriky je jasným závěrem architektů, kteří hodnotili návrhy architektonické soutěže, řešící možnou výhledovou podobu náměstí Karla IV. a jeho okolí.

Podle místostarosty Milana Schweigstilla bylo cílem soutěže získat vizi, která by mohla být krok za krokem prováděna. Podle ekonomických možností města.

V soutěži se sešlo sedmnáct návrhů, sedm z nich se pak dostalo do druhého kola, završeného stanovením tří vítězů. S nápady jejich autorů se mohou zájemci seznámit na jarní výstavě v tanečním sále Masarykova kulturního domu, od apríla po dobu deseti dnů mezi čtrnáctou a osmnáctou hodinou. V prvním dubnovém dni přitom budou na zahájení výstavy i někteří z autorů návrhů a porotců.

Podle mínění architektů by město s demolicí Ameriky nemělo dlouho otálet, protože se tam vůbec nehodí. Ostatně s jejím zachováním nepočítal žádný z návrhů. Zatím by po ní měla zůstat volná plocha, která by mohla být částečně sloužit k parkování.

Právě parkování na náměstí Karla IV. a v jeho okolí řešily i všechny návrhy. Stávajících dvě stě osmdesát parkovacích míst nahrazovaly většinou parkovacími domy. „Přímo na náměstí se po revitalizaci s parkováním nepočítá, mělo by se stát místem, kde by se odehrávaly různé aktivity," připomněl Milan Schweigstill s tím, že náměstí, jemuž se říká dolní, by po revitalizaci mělo mít i svou kašnu. 

Vítězný návrh počítá se zachováním obou obchodních domů, samozřejmě je ale čeká rekonstrukce. Výsledkem ideové architektonické soutěže je představa, jak by prostor v centru města měl časem vypadat. Neřeší ale striktně přesnou podobu staveb a ploch. „Podle návrhu, který u odborné poroty uspěl, se budou zadávat projekty na jednotlivé části náměstí Karla IV. a jeho okolí," potvrdil místostarosta Milan Schweingstill.