Střední odborná škola a Střední odborné učiliště v Kralupech nad Vltavou dostala prestižní Pečeť kvality za projekt Credchem – Transfer, kterému se věnovala v posledních letech.

Projekty takzvané mobility, při nichž se vzájemně navštěvují evropští studenti i učni, aby získali praxi v zahraničí, ocenili odborníci na konferenci v Hradci Králové, věnované propojení škol s podniky, jíž pořádal pražský Dům zahraniční spolupráce.

Dům zahraniční spolupráce je příspěvková organizace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která zajišťuje styky se zahraničními partnery v oblasti školství a vzdělávání.

K tématům konference patřilo odborné vzdělávání a příprava mladých lidí z dobíhajícího Programu celoživotního učení nazvaného Leonardo da Vinci a z nástupnického programu Erasmus+.

Projekt kralupské školy byl realizován v letech 2011 až 2013. Jako první v Česku tehdy testoval výukový systém Ecvet a přenos vzdělávacích kreditů v odborném chemickém vzdělávání. Jeho dalším cílem bylo spojit a sjednotit vyučování chemie v zemích Evropské unie. Projektu se účastnily školy z pěti zemí.

Výběrem chemického oboru pro zahraniční stáže projekt reagoval na současnou situaci, kdy klesá prestiž odborného vzdělávání a počet zájemců o ně se dlouhodobě snižuje.

Na konferenci vystoupila i kralupská učitelka Alžběta Kováčiková, která převzala ocenění spolu s ředitelem školy Lubomírem Černým. Ve svém projevu představila.

JIŘÍ HERAIN